Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ahtisaari oroad för Finlands rykte

Från 2015
President Martti Ahtisaari i Uleåborg den 29 juli 2015.
Bildtext President Martti Ahtisaari i Uleåborg den 29 juli

President Martti Ahtisaari säger att han blivit ledsen över de senaste dagarnas yttranden, där man motsatt sig ett mångkulturellt Finland.

Ahtisaari, som för tillfället besöker Uleåborg, säger att han försvarar ett mångkulturellt Finland.

- Jag har varit ganska ledsen då jag följt med diskussionen. Jag har i hela mitt liv utgått från att jag är finländare, nordbo, europé och världsmedborgare.

Ahtisaari vill fästa vikt vid de uträkningar, som säger den den åldrande finländska befolkningen förutsätter att vi får arbetskraft också utanför Finlands gränser.

- Folket åldras här. Också jag hör till den här gruppen. Om vi inte vill göra längre arbetsdagar, klarar vi oss inte utan utländsk arbetskraft.

Nordisk demokrati grunden för allt

Ahtisaari är oroad för hur inlägg som motsätter sig mångkultur inverkar på Finlands rykte utomlands. Presidenten tror på ett öppet och internationellt Finland.

- Självklart inverkar det, liknande fenomen ser man runtom i Europa. Men vi måste också utgå från att alla människor som kommer till Finland måste acceptera vår nordiska demokrati.

Trots de senaste dagarnas diskussion, anser Ahtisaari att Finland ändå är ett tämligen öppet samhälle.

- Vi är ännu klart på plussidan. Vi har alla en skyldighet att säga, i ett hurdant land vi vill leva. Det borde inte vara så svårt.

President Martti Ahtisaari besökte Uleåborg på onsdagen i samband med en golf-tävling som bär hans namn.

Risto Ukkonen / Yle Oulu

Diskussion om artikeln