Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Pärlor från MTV:s storhetstid

Från 2015
Uppdaterad 29.07.2015 16:30.
Britney Spears.
Bild: EPA / PAUL BUCK

Thriller, ...Baby one more time och Freestyler - vad har de gemensamt? Jo, de är musikvideor från 80- och 90-talet som vi aldrig glömmer.

Under musikkanalen MTV:s storhetstid kunde man sitta i timmar fastklistrad framför tv:n för att titta på musikvideo efter musikvideo. Att ligga hemma och vara sjuk var synonym till att ligga hemma och titta på MTV.

För att återuppliva gamla goda minnen har jag listat några av de bästa musikvideorna från 80- och 90-talet. Och när jag säger några, menar jag att alla tyvärr inte har rymts med. Vilka videor minns du bäst från musikkanalens storhetstid?

80-talet

The Buggles - Video killed the radiostar

Den 1 augusti år 1981 hade musikkanalen MTV sin första sändning. Den första låten och musikvideon att spelas upp var Video killed the radiostar av The Buggles. Låten hyllar radions storhetstid, och videon är ju lite snygg med sina svartvita siluetter!

Madonna - Like a prayer

Like a prayer var till en början med i en reklam för Pepsi, men när den riktiga musikvideon släpptes drog sig Pepsi tillbaka. Videon ansågs vara väldigt kontroversiell då den släpptes med bland annat de brinnande korsen.

Till en början känns videon lite deppig, men på slutet när gospelkören stämmer upp och Madonna släpper loss i kyrkan vill man bara hoppa in i videon och sjunga, klappa, dansa!

Michael Jackson - Thriller

Den här listan är inte komplett utan att ha med Michael Jacksons Thriller. Musikvideon med sina nästan 14 minuter är mera som en film än video. Fastän själva videon kanske är lite kuslig (eller åtminstone var den säkert det på 80-talet) så är Michaels moves oslagbara.

Thriller är kanske en av de musikvideor som har prisats mest genom tiderna. Bland annat utsågs den till den mest inflytelserika musikvideon genom tiderna.

Flashdance What a feeling - Irene Cara

What a feeling från filmen Flashdance. För det första så är ju filmen bäst, vilket inte gör musikvideon och låten sämre heller. Man kan inte annat än älska scenen då vattnet kommer över Alex och hon slår händerna i läderstolen så att vattendroppar hoppar omkring.

90-talet

Okej, över till 90-talet, kära 90-talet. Det känns som att musikvideorna utvecklades i en väldig fart under detta årtionde, och vi ska ta en titt på både tidiga 90-talare och senare juveler.

Nirvana - Smells like teen spirit

I videon till Smells like teen spirit uppträder Nirvana för ungdomar i en gymnastiksal i en skola. Låten har hyllats till höger och vänster, och musikvideon har också fått ta emot mycket positiv kritik - och visst är både låten och videon otroligt bra.

No Doubt - Don’t speak

Det här är kanske en av de bästa låtarna någonsin! Gwen Stefani är dessutom så vacker i den här musikvideon. Jag minns att jag älskade hennes klänning när jag var liten.

Musikvideon visar på hur media riktade all sin uppmärksamhet till Gwen Stefani, och de andra medlemmarna hamnade i skymundan. Vad de äckliga maskarna i äpplet i början symboliserar har jag ingen förklaring till dock…

Backstreet Boys - As long as you love me

Alltså jag har svårt att hålla mig för skratt när jag ser Nick Carter. Hans hår och miner! Han ser bara dum och nördig ut, haha. Men back in the days tyckte man ju att han var en riktig goding.

Men den här videon måste ändå få en plats på listan för det är inget 90-tal utan att nämna Backstreet Boys. Så om inte av annan orsak kan du ta dig en titt och skratta åt Nick och hans pottfrisyr.

Bomfunk MC’s - Freestyler

För att hålla det lite hemkärt måste Freestyler rymmas med på listan. Det är inte ofta finsk musik slår igenom utomlands, så den här är verkligen värd att nämnas.

Musikvideon utspelar sig på metrostationen i Hagnäs, och de kännspaka orangefärgade bänkarna är såklart med. Åh härliga 90-tals nostalgi!

Britney Spears - ...Baby one more time

Du trodde väl inte att Brintey Spears skulle glömmas bort? Vi är nu inne på slutet av 90-talet, och man kan se stora förändringar från Nirvanas Smells like teen spirit. Men en sak har de gemensamt: båda utspelar sig i en skolas gymnastiksal.

Hur som helst har Brittans musikvideo röstats till den bästa videon från 90-talet. Det är en ganska bra utnämning med tanke på att ...Baby one more time var Britneys debutsingel.

En sak stör mig ändå i början av videon: varför börjar inte klockan ringa när klockan slår jämnt tre?