Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gamla YA-fastigheten i Vasa blir Medibothnia

Från 2015
Uppdaterad 30.07.2015 06:46.
Betonggolv bryts upp
Bildtext Arbete på taket till gamla YA-fastigheten
Bild: Yle/Roger Källman

För ett drygt år sedan flyttade Yrkesakademin till nybyggda Campus Kungsgården i Gamla Vasa. Nu byggs YA:s gamla fastighet i Brändö om till en ny utbildningsenhet: Medibothnia.

Det är Yrkeshögskolan Novias och Vasa yrkeshögskolas social- och hälsovårdsutbildningar som tillsammans kommer att husera i fastigheten. Kvadratmetrarna kommer att fördelas så gott som fifty-fifty. Novia, som också kommer att ha sin förvaltning i fastigheten, har en aning större golvyta till sitt förfogande.

Jonas Nyman
Bildtext Jonas Nyman
Bild: Yle/Roger Källman

- Det är en satsning på omkring 15 miljoner euro och här ska omkring 1300 studerande få plats, säger Jonas Nyman, som är verkställande direktör för fastighetsaktiebolaget Brändö Campus.

YA:s gamla fastighet byggdes på 1950-talet. Det är inte mycket ursprungligt som blir kvar då allt nu byggs om. Invändigt ser det närmast ut som ett bombnedslag då betonggolven pikats upp och flera mellanväggar rivits.

- Det som blir kvar är valven och ytterväggarna. Man kan säga att nästan allt annat förnyas: teknik, ytor, fönster, säger Nyman.

Gammalt blir nytt

Det är ett intressant projekt att för en gångs skull inte bygga helt nytt, utan ta en gammal byggnad och göra om den. Det är spännande att varje dag får ta ställning till de gamla strukturernas skick och hur de passar in i planerna, säger Jussi Mansikkamäki, som övervakar arbetet.

Jussi Mansikkamäki
Bildtext Jussi Mansikkamäki
Bild: Yle/Roger Källman

- Några större överraskningar har ännu inte kommit emot, men de gör det säkert, säger Mansikkamäki.

För tillfället sysselsätter projektet ett trettiotal byggarbetare. Då det är som mest intensivt jobbar 50-70 personer på platsen.

Ventilationen är ett kapitel för sig. På flera ställen höjs yttertaket för att ge plats för nya ventilationsmaskinerier som ska sörja för god luftväxling.

Allt bevaras inte. Den nya delen, byggd år 1989 och som har inhyst bland annat verkstäder, ska rivas. I stället finns planer på att på platsen bygga ett servicehus för ett sextiotal seniorer.

Starten på projektet försenades en aning av olika omständigheter. Till julen 2016 ska ändå allt vara klart, säger Jonas Nyman.

Till Brändö Campus hör också Vasa yrkeshögskolas egna fastigheter, som även de genomgår omfattande renoveringsarbeten. A-delen är redan klar och enligt Jonas Nyman ska B- och C-delarna stå klara i slutet av år 2015.

Byggprojektet Medibothnia avancerar

2:43