Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Matsvinnet är störst i Karis centralkök

Från 2015
Uppdaterad 31.07.2015 11:31.
Elev i Seminarieskolan skalar potatis.
Bildtext I EHS i Ekenäs består matsvinnet av skal.
Bild: Yle/Robin Holmberg

Matsvinnet i Raseborg är störst i de kök som får sin mat från Karis centralkök. Det visar en utredning över matsvinnet och hur mycket överbliven mat som kan användas senare.

Överlag är svinnet i stadens kök litet. Centralköket i Karis hade före renoveringen våren 2014 ett svinn på 1 500 liter per vecka. Vid Ekenäs högstadieskola är svinnet, som består av skal, endast 3-4 kilogram per dag.

Alla kök utom centralköket i Karis använder restmat i någon mån. Den serveras följande dag eller fryses och används nästa gång maträtten är på menyn.

Restmat kan också användas i centralköket i Karis efter att personalen lär sig använda det nya kökets maskiner och utrustning.

Överbliven mat till försäljning

Det var De grönas Oskari Sundström som tillsammans med andra politiker i en motion frågade hur staden kan minska matsvinnet. De ville veta om det till exempel går att sälja eller donera till välgörenhet.

Stadens kosthållschef Tove Damén-Wikholm konstaterar i sitt svar att matsvinnet i skolor, daghem och äldreboenden är så litet att det inte är möjligt att ordna någon kontinuerlig försäljning.

Det skulle dessutom vara omöjligt att sälja mat från alla utdelningskök i Raseborg då hygienkraven är så strama. Personalen skulle inte klara av det inom de rätta tiderna och temperaturerna.

Extra arbete att sälja maten

Om maten ska säljas måste den förpackas i engångsförpackningar och placeras i en kyl med fönster ämnad för just det ändamålet. Maten borde då helst endast säljas till egen personal så att summorna kan dras av direkt från lönen.

Försäljningen skulle hur som helst medföra extra arbete. Juridiken kring skattefrågor borde i så fall också utredas.

Att ge mat till välgörenhet kan tänkas ifall svinnet är så stort att det känns vettigt att donera maten.

Staden tänker trots allt i år testa sälja överbliven mat i en skola under en månads tid. Priset skulle vara en euro. Efter försöksmånaden utvärderas situationen på nytt.

Diskussion om artikeln