Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Småstad vs storstad

Från 2015
Uppdaterad 30.07.2015 12:39.
Småstad vs. storstad.
Bild: Montage

Gillar du anonymitet är storstaden kanske ditt självklara val, men klarar du av urinstanken? Vi har listat fördelarna med att bo på landet, och förstås fördelarna med att bo i storstan.

Som uppvuxen på landet men numera storstadsbo slits man mellan de två världarna. Är småstadsidyllen bättre eller den pulserande storstadsmiljön? Därför bestämde jag mig för att lista de bästa sakerna med småstaden, respektive storstaden.

Det skulle visa sig bli en tuff kamp, och jag kan fortfarande inte bestämma mig - slår hjärtat för småstaden eller storstaden?

Småstaden

1. Vart du än ska åka kommer du dit på tio minuter, och det går lika snabbt på cykel, bil och båt.

2. Du kan parkera precis hur som helst eftersom det nästan är mer en bedrift än ett misslyckande att få parkeringsböter i en småstad. Den enda nyttan du kan ha av en parkeringsskiva är alltså att skrapa vindrutan.

3. Det luktar inte urin i varje gathörn.

4. Du behöver inte säga din beställning på lokala baren/restaurangen - de vet redan vad du brukar beställa.

5. Du kan gå ut på krog fastän det inte passar för dina vänner just den helgen. Du kommer nämligen ändå träffa någon du känner på utestället. Och om du mot förmodan inte gör det så kommer du träffa någon som känner din bror/kompis/kusin/farmor. Sen är ni bästa vänner resten av kvällen!

6. Du får returnera saker utan kvitto för försäljaren känner din mamma.

7. Du kan uträtta bankärenden utan ID för expediten känner din mamma.

8. Du behöver inte komma ihåg din egen adress, för taxichauffören vet var din mamma bor.

Gamla stan i Lovisa
Nordenskiölsgatan i Helsingfors 8.7.2015
Jämförelse av två bilder
Bilder: Yle/Sune Bergström (vänster), Yle/Petter West (höger)

Storstaden

1. Butikerna har längre öppet än till kl. 13 på lördagar.

2. Du får också tag på mat efter kl. 18 på kvällen.

3. Det går bussar/spårvagnar/tunnelbana/tåg överallt.

4. I en storstad finns det flera aktiviteter att välja mellan. I småstaden har du två alternativ: gå på bio och se filmen som är så gammal att den inte ens visas i storstäderna längre, eller gå till den lokala baren. Oberoende slutar det med att du går till baren.

5. Det luktar inte koskit.

Det allra bästa med att bo i en storstad är att du är anonym. Därför ägnar vi anonymiteten de tre sista punkterna:

6. Precis som punkt 5 under småstaden, kan du också i storstaden gå ut ensam. Men i storstaden kommer du antagligen inte träffa någon du känner, och det är just det som är bra. Det betyder att du exempelvis kan gå ut utklädd till banan, ta över dj-bordet eller skrika osmakliga saker på dialekt, för ingen känner dig ändå.

7. Du kan ta taxin ända hem till dörren efter en blöt kväll. På grund av punkt 8 under småstaden kan det ibland vara pinsamt att åka hem till föräldrarna i en liten stad. Om det har blivit en drink för mycket och man inte vill förstöra föräldrarnas rykte, jo då ber man att få stiga av taxin vid ett hus i närheten för att sedan promenera hem den sista biten. Det slipper du i storstaden!

8. Du behöver inte oroa dig för pinsamheter i kassan då du ska köpa tamponger/kondomer/dagen-efter-piller, högst antagligen är expediten inte din mammas väninna så som på landet.