Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens befolkning växer snabbare än beräknat

Från 2015
Flyktingarna kommer ofta i överfulla båtar.
Bildtext Folkökningen i Afrika leder till ökad emigration till Europa.
Bild: EPA/MASSIMO SESSTINI

Om bara sju år går Indien förbi Kina som jordens folkrikaste land, och vid seklets mitt kommer Nigeria att ha fler invånare än USA. Det här framgår av FN:s nyaste prognos för befolkningstillväxten i världen.

Prognosen visar att världens befolkning växer snabbare än vad man hittills trott.

I dag finns det runt 7,3 miljarder människor i världen. År 2050 beräknas siffran uppgå till 9,7 miljarder, en uppgång med 33 procent. År 2100 kommer det enligt prognosen att finnas 11,2 miljarder människor på jorden.

FN-prognoserna uppdateras vart tredje år. Den nya prognosen räknar med en snabbare uppgång än den från 2012.

Den största befolkningsökningen sker i ett antal fattiga regioner i världen, framför allt i Afrika. Enligt John Wilmoth, som är chef för FN:s befolkningsenhet, gör utvecklingen det allt svårare att bekämpa fattigdom och hunger, och att bygga ut utbildnings- och hälsoväsendet.

Tio afrikanska länder, bland annat Kongo-Kinshasa, Mali, Niger, Somalia och Tanzania, kommer enligt prognosen att år 2100 ha fem gånger fler invånare än i dag.

Hela Afrika bedöms vid seklets slut ha 4,4 miljarder invånare - fyra gånger fler än i dag, och 200 miljoner fler än i prognosen från 2012.

Kina och Indien är fortsättningsvis jordens folkrikaste länder med mer än en miljard invånare var. FN räknar med att Indiens folkmängd passerar Kinas år 2022, sex år tidigare än vad man hittills trott.

USA innehar än så länge tredjeplatsen, men år 2050 kommer Nigeria att gå om, tror FN-experterna.

Botswana uppmuntrande exempel

Den snabba befolkningsökningen innebär oundvikligen också större invandringsströmmar, ifall inte människorna i Afrika får drägligare levnadsvillkor. FN konstaterar att unga människor i dagens värld har tillgång till internet, och därigenom kan få kunskap om ett bättre liv i till exempel EU.

Dirk Messner, som är chef för Tysklands institut för utvecklingspolitik, säger till tidningen Die Welt att EU-länderna borde hjälpa Afrika att utvecklas och skapa bättre förutsättningar för sina medborgare.

- När Afrika utvecklas, ekonomiskt och socialt, minskar trycket på att emigrera, säger Messner.

Som uppmuntrande exempel anför Messner Botswana. Genom fungerande demokrati och utländsk hjälp har landet utvecklats snabbt. Kvinnorna i Botswana får utbildning, de har tillgång till hälsovård, och antalet barn per kvinna har fåtts ner till en hållbar nivå.

Diskussion om artikeln