Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland inledde kontroversiell rättegång mot ukrainsk stridspilot

Från 2015
Uppdaterad 30.07.2015 19:24.
Den ukrainska stridspiloten Nadija Savtjenko den 26 mars 2015.
Bildtext Nadezjda Savtjenko den 26 mars 2015.

Den symboltyngda rättegången mot den kvinnliga ukrainska helikopterpiloten Nadija Savtjenko inleddes på torsdag förmiddag i en småstad i södra Ryssland.

I den ryska småstaden Donetsk (inte att förväxla med Donetsk i östra Ukraina), i Rostov-regionen nära gränsen mot Ukraina inleddes på förmiddagen rättegången mot den 34-åriga ukrainskan Nadija Savtjenko.

Förra sommaren deltog Savtjenko i kriget i östra Ukraina i ett frivilligförband. Hon anklagas för att ha styrt artillerield mot en postering som bemannades av proryska rebeller. Eldgivningen ledde till att två ryska journalister på platsen dödades. Ryska myndigheter påstår att hon sedan illegalt försökte ta sig in i Ryssland.

Ursprungligen anklagades hon för medhjälp till mord, men nu är åtalet uppgraderat till mord. Hon riskerar 25 års fängelse.

Enligt Savtjenkos försvarsadvokater har hon alibi, för hon hade redan tagits till fånga av proryska separatister när de två ryska journalisterna dödades. Enligt försvaret kidnappades hon av separatisterna och fördes sedan över till Ryssland.

Rättegången i gränszon och bakom stängda dörrar

Savtjenkos försvar menar att rättegången hålls i den lilla staden Donetsk, i en gränszon och långt borta från Moskva för att göra det så svårt som möjligt för journalister och utländska observatörer att följa med rättegången.

På torsdagen åkte diplomater från USA, Storbritannien, Kanada, Norge, Österrike och EU till Donetsk för att följa med rättegången. De fick inte komma in i rättssalen, eftersom åtminstone den inledande sessionen hölls bakom stängda dörrar.

Utländska journalister kan nekas tillträde till staden helt, eftersom den ligger så nära gränsen till Ukraina.

Stort symbolvärde

Rättegången mot Savtjenko har stort symbolvärde och är ytterst kontroversiell. Ukraina, EU, västledare och människorättsgrupper har krävt att Savtjenko ska friges och betraktar rättegången som politisk.

Valaffisch av den ukrainska stridspiloten Nadezjda Savtjenko i Kiev.
Bildtext Valaffisch med Nadija Savtjenko i Kiev.

Savtjenko var den första kvinnan som tog examen från Ukrainas stridspilotakademi i Charkiv 2009. Hon är också veteran från Irakkriget. I Ukraina ses hon som en symbol för Ukrainas kamp för självständighet och mot Ryssland.

I oktober 2014 valdes Savtjenko i sin frånvaro in i det ukrainska parlamentet.

"Utgången av rättegången är förutsägbar"

- Det här är en politisk rättegång och i Ryssland är politiska rättegångar förutsägbara, sade Ilja Novikov, en av Savtjenkos advokater. Vi utgår från att hennes dom redan har skrivits och att hennes straff kommer att bli det hårdaste möjliga.

Kreml däremot menar att den ryska ledningen inte har något att skaffa med rättegången mot Savtjenko.

President Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov sade till nyhetsbyrån Tass att Kreml inte har någon som helst rätt att påverka utredningen eller rättegången kring fallet Savtjenko.

Artikeln ändrad 30.7.2015 kl. 19:20: Förnamnet på den fängslade piloten ändrat från den ryska formen Nadezjda till den ukrainska formen Nadija.