Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Blodläget bra i Borgå

Från 2015
Uppdaterad 31.07.2015 07:41.
Blodgivning i Borgå.
Bildtext Blodgivning i full gång.
Bild: Yle/Benjamin Helling

Borgåborna har inte varit rädda för att donera blod den här sommaren. Fastän blodpåsarna fylls råder det ändå brist på den sällsynta blodtypen O-.

Det är fullt hus när Röda Korsets rörliga blodtjänst besöker det finska församlingshemmet i Borgå. Donatorer sitter och väntar på sin tur och personalen verkar ha fullt upp.

- Det är en god gärning för alla. Dessutom vet man ju aldrig när man själv behöver blod, säger Ulf Eriksson.

Eriksson har regelbundet donerat blod i 30 år och ser det som en bra möjlighet att bidra med någonting gott.

Ulf Eriksson är inte rädd för nålar.
Bildtext Ulf Eriksson är inte rädd för nålar.
Bild: Yle/Benjamin Helling

Brist på O-

Sjukskötare Karri Siitonen på Röda Korset säger att blodläget är bra i Borgå den här sommaren.

- Det är främst blodtypen O- som det ibland råder brist på, säger Siitonen.

Det är bara fem procent av Finlands befolkning som har blodtypen O-. O- är eftertraktad eftersom vem som helst kan ta emot den blodtypen.

Siitonen anmärker att Borgåborna i regel är flitiga donatorer och att det den här sommaren inte varit svårt att fylla blodpåsarna.

Blodbehovet minskat

Päivi Grön, förman på den rörliga blodtjänsten, säger att Röda Korset eftersträvar att fylla 4000 blodpåsar varje vecka. Överlag har blodbehovet i Finland ändå minskat på senare år.

- Jämfört med föregående år ser vi en minskning på 2 procent. Det beror på att operationstekniken utvecklas, säger Grön.

Om man är intresserad av att donera blod är det viktigt att komma ihåg att dricka mycket vätska innan blodgivningen. Efter att man donerat blod ska man undvika motion och fysisk ansträngning under resten av dagen.