Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Också datorspelare dopar sig

Från 2015
I april ordnades en e-sporturnering i Polen. Vinnarlaget fick 30 000 euro.
Bildtext I april arrangerades en turnering i spelet World of tanks i Polen. Under turneringen delades totalt 100 000 euro ut.

Inom e-sporten har prissummor på flera miljoner euro fått tävlingsdeltagare att dopa sig för att vinna. I Finland är man medveten om problemet men inget har gjorts åt saken - än.

Debatten om doping inom elektronisk sport fick ny fart då en professionell amerikansk spelare öppet berättade om hur han och hans lag tagit ADHD-medicinen Adderall för att bli uppiggade och mer fokuserade.

Pekka Aakko, arrangör för datorspelevenemanget Assembly som pågår som bäst i Helsingfors, säger att man är medveten om problemen inom sporten. Arrangörerna för Assembly kommer ändå inte att testa årets tävlingsdeltagare.

- När prissummorna börjar överstiga tiotusentals euro börjar det löna sig att börja testa spelarna för dopning. I mindre turneringar är viljan att dopa sig inte lika stor, säger Aakko.

Under Assembly delas 60 000 dollar ut i vinster. Den största enskilda prissumman ligger på kring 10 000 dollar. Enligt Pekka Aakko kan det i Finland vara realistiskt att man om några år börjar utföra dopningstest inom e-sporten.

Vinnarna får sex miljoner

I de riktigt stora turneringarna kan det vinnande laget få dela på flera miljoner dollar. I The International, en av de pengamässigt sett största turneringarna, får vinnarlaget 6 300 000 dollar.

Totalt sett delas det ut över 17 miljoner dollar under tävlingen. Det innebär att också de som inte vinner turneringen får en del fickpengar. Tvåan får drygt 2 miljoner dollar, medan laget som landar på tolfte plats får 200 000 dollar.

I det uppmärksammade dopningsfallet från USA låg prissumman på 250 000 dollar.

Inga fall i Finland

Den stora amerikanska e-sportorganisationen ESL meddelade nyligen att man kommer att börja göra dopningstest i samband med stora turneringar.

Erkka Jouste, ordförande för Finlands e-sportförbund, säger att det i Finland inte finns några bekräftade fall där en spelare använt sig av dopningsmedel.

ADHD-medicinen Adderall används inte heller i Finland. Däremot går det att få tag på andra ADHD-mediciner med motsvarande effekt.

Om grenen fortsätter växa är det ändå skäl att börja testa spelarna, säger Jouste.

- För tillfället finns det inte ett enda stall i Finland som betalar sina spelare. Men om e-sporten blir allt mer professionell i Finland är det sannolikt att vi tar i bruk dopningtest.

Mer om ämnet på Yle Arenan