Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samhällsfördraget: svåra frågor på bordet

Från 2015
Man jobbar framför sin dator.
Bildtext Finländarna ska fås att arbeta effektivare.
Bild: Creative commons/Picjumbo

Regeringen presenterar på måndag förmiddag grunden för samhällsfördraget, som arbetsmarknadsorganisationerna ska vara med och utforma.

Regeringen vill förbättra Finlands konkurrenskraft i jämförelse med andra länder och finländarna ska fås att arbeta effektivare än tidigare.

Centralorganisationerna får lite betänketid, varefter de ska ge besked. Antingen är de beredda att vara med och utforma ett fördrag eller inte. Sen börjar förhandlingarna.

Svåra frågor på bordet

Arbetsgivarsidan tror att ökad konkurrenskraft leder till mer produktion och jobbtillfällen, medan en del på arbetstagarsidan befarar uppsägningar och ökad arbetslöshet om arbetstiden förlängs.

En del förbund har tidigare kallat regeringens planer för diktat och hotat med att stanna utanför förhandlingarna. Sannolikt är att alla inte tycker om det regeringen presenterar.

- Jag upplever inte det här som ett diktat, utan som en realistisk bild av hur det går i Finland och vad politiken är, säger de högutbildades centralorganisation Akavas ordförande Sture Fjäder.

Salonius utredare?

Om förhandlingarna, som med stor sannolikhet inleds, inte ger resultat, tar statsminister Juha Sipilä i med hårdhandskarna. Då blir det nya nedskärningar och dessutom skattehöjningar.

Regeringen väntas utnämna den tidigare riksförlikningsmannen Juhani Salonius till utredningsman för samhällsfördraget.