Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Företagare led i julikylan

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Tomma stolar på restaurangdäck.
Bildtext Restaurangdäcken har gapat tomma i kylan.

Det kalla och regniga vädret under juli har haft en negativ inverkan för flera företagare i regionen. Krögare Ilkka Joukanen i Åbo säger att sommaren är den sämsta på 16 år.

– Det blir en dyster sammanfattning för den här sommaren. Juni var kall, och nu i juli har det regnat nästan varje dag, och temperaturen har knappt orkat över 20 grader. Det är den sämsta sommaren sedan vi började med restaurangbåten, säger Cindys krögare Ilkka Joukanen i Åbo.

Kort säsong

Restaurangen under däck har varit tämligen välbesökt, men öldäcket har gapat tomt. Joukanen har inte heller några större förväntningar på augusti.

– Det kan vara hur varmt och fint som helst i augusti och september, men efter att skolorna börjat blir det tomt här. I maj kan vi ha däcket fullt fast det bara är 15 grader varmt, men i september är det tomt fast det skulle vara över 20.

Ilkka Joukanen.
Bildtext Ilkka Joukanen hoppas på en bättre sommar nästa år.

Kommersen kring Aura å har annars blivit ivrigare för varje år, och Joukanen välkomnar de flesta evenemang.

– Det mesta som ordnas här hjälper oss att få fler kunder, men med Down By The Laituri-festivalen är det faktiskt tvärtom. De spärrar av hela gatan och alla våra matgäster försvinner. Jag förstår inte hur staden kan låta dem göra så här, vi restaurangbåtar betalar ju hyra hela året, och de är här bara en vecka, men ändå får de göra som de vill.

Problem för vattenpark

I Åbo har också vattenparken Jukupark haft svårt problem på grund av den kalla och mulna sommaren. Verksamhetsledare Hannu Hellman berättar att det är osäkert om parken ens kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi hoppas förstås på det bästa, men det är tajt just nu, säger Hellman.

För gästhamnarna har läget varit bättre, både i Åbo och i Nagu rapporteras det om slutsålda hamnplatser under juli månad.

Seportaget: Små platser, stora frågor
Bildtext Paula Wilson på Bengtskär säger att sommaren varit hyfsad.

Det är däremot färre som vågar sig längre ut i skärgården, det har Paula Wilson vid Bengtskärs fyr fått erfara.

– Det har varit fler dagar än vanligt som folk inte har kunnat ta sig hit på grund av hårt väder, men besökarmängden har ändå inte varit så farligt mycket sämre än vanligt. Jämför vi med i fjol har vi kanske haft 10-15 procent färre människor här i år, säger Wilson.

Inga alger

Wilson påpekar ändå att det positiva med årets väder är att de sluppit blågröna alger helt och hållet.

– Folk har i alla fall kunnat simma, men det har förstås inte varit särskilt varmt i vattnet, säger Wilson.

På Rosala Vikingacenter har Hanna Vuorio-Wilson märkt att folk blivit mer beroende av väderprognoser än tidigare.

Hanna Vuorio-Wilson
Bildtext Hanna Vuorio-Wilson säger att antalet besökare på Rosala Vikingacenter har varierat vettlöst mellan olika dagar.

– Besökarmängden mellan olika dagar varierar helt vettlöst. Det kan vara 150 personer en dag, och 10 personer nästa. Visst har det varit en tung sommar ekonomiskt, men nu till hösten har vi fler fasta bokningar som väntar, säger Vuorio-Wilson.

Mindre spontanitet

Pirjo Hoffström vid Finlands Skärgårdsbokningar säger att de kunder som gjort sina bokningar i god tid inte har låtit vädret avskräcka dem, men mängden spontana resor har minskat.

– Jag kan inte säga några siffror ännu, vi är fortfarande mitt i säsongen och hoppas på att de internationella turisterna ska dyka upp i augusti, men nog har det varit lite färre kunder än vanligt. Man märker speciellt att folk inte vågar åka så långt ut i skärgården, säger Hoffström.