Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Plats för nära 10 000 på Scorpions konsert i Jakobstad

Från 2015
Uppdaterad 30.07.2015 19:50.
Scenen har rests under torsdagen på Centralplanen i Jakobstad.
Bildtext Scenen restes på Centralplanen under torsdagen.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Räddningsplanen för Centralplanen i Jakobstad där tyska Scorpoions spelar på lördag medger 9 562 besökare. Men tillståndet från staden begränsar besökarna till 6 000.

Pade Parkkonen är producent på Eastway Live och ansvarig för Scorpionskonserten. Han är nöjd så här långt.

Scenbyggarna är på plats och utrustade med säkerhetshjälm.
Bildtext Scenbyggarna är på plats och utrustade med säkerhetshjälm.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

- Allt har gått jättebra. Vi kom hit på onsdag morgon och då inleddes scenbygget. På torsdag kväll ska scenen vara färdig och på fredag morgon kommer grupperna som jobbar med ljud- och ljusutrustningen.

Gräset skyddas med mattor

Ungefär 25 personer från fotbollsklubben JBK ser till att gräset täcks med gummimattor.
Bildtext Ungefär 25 personer från fotbollsklubben JBK ser till att gräset täcks med gummimattor.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Staket ska också placeras ut.. Bland annat ska utskänkningsområdet gärdas in. På torsdag kväll började föreningarna arbeta. Fotbollsföreningen JBK hade samlat ihop 25 personer för att täcka in Centralplanens gräs med gummimattor.

- Allt är noga planerat enligt en tidtabell, och vi ligger faktiskt lite före, säger Parkkonen.

Öl och toaletter

Öltunnor levereras för fullt och en stor lastbil med bajamajor kör in på området. På lördagen ska allt vara klart så att banden kan börja soundchecka redan klockan nio på morgonen.

Portarna öppnar sedan klockan 16 på lördag. Som förband fungerar Santa Cruz, Paul Oxley´s Unit och Jonne Aaron, i just den ordningsföljden. Enligt den preliminära tidtabellen äntras scenen av Scorpions klockan 23.

"Kom i tid"

Producenten Pade Parkkonen är själv på plats i Jakobstad sedan i onsdags.
Bildtext Producenten Pade Parkkonen är själv på plats i Jakobstad sedan i onsdags.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Det finns biljetter kvar, även VIP-biljetter, för de som ännu inte hunnit köpa.

- Det lönar sig att komma och det lönar sig att komma i tid. Det är lite billigare med förköp än att köpa vid portarna. Alla är varmt välkomna, säger Pade Parkkonen.

Bajamajor på väg till Centralplanen i Jakobstad.
Bildtext Bajamajor på väg till Centralplanen i Jakobstad.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Det är ännu okänt hur många biljetter som har sålts till lördagens jättekonsert. Men på torsdag morgon gjorde räddningsmyndigheterna ett besök för att bekanta sig med räddningsplanen som bland annat fokuserar på utrymningsvägarna. Delar av Centralplanens staket kommer att plockas bort, vilket ger räddningsvägar på totalt omkring 56 meters bredd.

Arrangören vill inte slåss med staden

Därmed står det, enligt Parkkonen, klart att Centralplanen kunde ta 9 562 besökare varav 2 000 på läktaren. Totalt sett är det ungefär lika många som man hade under Totos konsert för två år sedan. Men det åtgärdstillstånd som staden Jakobstad har utfärdat medger inte fler än 6 000 personer på Centralplanen.

Pade Parkkonen säger det inte rakt ut, men låter förstå att Eastway Live ändå inte tänker ta någon fajt med staden Jakobstad för att få åtgärdstillståndet utvidgat - att det inte är lönt.

Redan under natten till söndagen kommer Centralplanen att börja rensas på utrustning, och på måndagen kommer allt att vara bortstädat.