Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syriza ska hålla krismöte i september

Från 2015
Greklands premiärminister Alexis Tsipras.
Bildtext Greklands premiärminister Alexis Tsipras
Bild: AFP / Lehtikuva

Det grekiska regeringspartiet Syriza har beslutat att hålla en extrainsatt partikongress i september för att försöka bevara enigheten i partiet. Samtidigt framkom att IMF inte tänker delta i något nytt stödprogram under den närmaste framtiden.

De 200 medlemmarna i det grekiska regeringspartiet Syrizas centralkommitté höll ett långt och stormigt möte i Aten på torsdag kväll. Mötet beslutade till sist att partiet ska samlas till en extrainsatt partikongress i september för att komma överens om regeringens fortsatta strategi och för att försöka bevara enigheten i partiet.

Efter mötet avgick ett dussintal medlemmar från centralkommittén. Syrizas vänsterfalang är upprörd över den överenskommelse som partiordföranden och premiärministern Alexis Tsipras slöt med de internationella långivarna om villkoren för ett tredje stödpaket.

Grekland gick - bland annat - med på skattehöjningar, en omfattande pensionsreform och långt gående privatiseringar i utbyte mot nya lån. Över 30 av Syrizas parlamentariker röstade emot överenskommelsen. Överenskommelsen godkändes med stöd av den grekiska oppositionen.

Om Tsipras inte lyckas få bukt med revolten inom partiet kompliceras förhandlingarna med långivarna ytterligare.

IMF nobbar ett tredje stödpaket

Den grekiske finansministern Euclid Tsakalotos har sitt första möte om det nya stödpaketet med representanter för de internationella långivarna på fredag i Aten. Förutsättningarna för ett nytt lånepaket ser dystra ut.

På torsdag kväll skrev Financial Times i sin nätupplaga att Internationella valutafondens styrelse hade beslutat att inte delta i något nytt stödprogram för Grekland under de närmaste månaderna.

Senare förklarade en anonym IMF-tjänsteman beslutet för nyhetsbyråerna. Enligt den här källan innehåller IMF-beslutet egentligen inget nytt. IMF har redan tidigare meddelat att valutafonden inte kan delta i ett nytt stödpaket innan Grekland gör större framsteg vad gäller reformprogrammet och EU går med på skuldlättnader

- Det är uppenbart att det kommer att ta tid innan de två parterna är beredda att fatta de här besluten, sade IMF-källan till nyhetsbyrån AP.

Enligt IMF-källan framgick det vid EU-toppmötet för några veckor sedan att EU-ledarna inte är beredda att överväga omstruktureringar av skulderna före hösten. Det står också klart att vissa av de nödvändiga grekiska besluten gällande finansiella och strukturella reformer kommer att dröja.

- Alla förstår att IMF kan börja (överväga att delta i det nya stödpaketet) först då de två parterna fattat de här besluten.