Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN antog resolution mot tjuvjakt

Från 2015
Noshörning i Pilanesberg National Park.
Bildtext Noshörning i Pilanesberg National Park.
Bild: EPA/JON HRUSA

FN:s generalförsamling antog på torsdagen en resolution om att bekämpa tjuvjakt på hotade djurarter, som elefanter och noshörningar. Resolutionen är den första i sitt slag.

Resolutionen är inte bindande. Men att den antogs enhälligt av de 193 medlemsländerna återspeglar det växande globala motståndet mot tjuvjakt och illegal handel med vilda djur och växter.

Generalförsamlingen anser att tjuvjakt kan leda till att arter försvinner på en del håll, och i vissa fall till att de utrotas helt och hållet.

Sedan 2007 har tjuvskyttar dödat hundratals noshörningar i Kruger National Park i Sydafrika. Noshörningarna jagas för sina horn, som används i traditionell asiatisk medicin.

I Moçambique har elefantstammen minskat med hälften på bara fem år, och den sista noshörningen i landet dödades av allt att döma år 2013.

Jakten på hotade arter har fått global uppmärksamhet de senaste dagarna, sedan den amerikanske tandläkaren Walter J. Palmer sköt en lejonhanne i Zimbabwe. Lejonet var ett forskningsobjekt.