Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Liten palestinsk pojke död i attack av judiska extremister

Från 2015
Uppdaterad 31.07.2015 09:26.
Bildtext Palestinier på Västbanken (Arkivbild)

En liten palestinsk pojke brändes till döds och hans familj skadades då judiska extremister tände eld på deras hus på Västbanken i natt.

En 18-månader gammal palestinsk pojke omkom och hans föräldrar och 4-årige storebror skadades då judiska extremister från en närliggande bosättning kastade in brandbomber i familjens hus i byn Douma, nära Nablus, natten till fredagen. Det uppgav palestinska myndigheter och uppgifterna har bekräftats av den israeliska armén.

Enligt israeliska Haaretz nätupplaga låg familjen och sov då åtminstone fyra gärningsmän krossade ett fönster i huset och kastade in brandbomber. Huset antändes snabbt.

Pappan i familjen vaknade och lyckades rädda sin hustru och 4-åringen, men kunde inte hitta babyn tillräckligt snabbt i mörkret. Familjens hus ligger vid infarten till byn Douma. Också ett närliggande hus brandskadades, men det huset var tomt. De överlevande i familjen vårdas nu på sjukhus.

"Barbarisk terrorhandling"

Enligt ögonvittnen flydde gärningsmännen till den närliggande bosättningen Ma'ale Efrayim efter dådet. Ögonvittnen uppger också att gärningsmännen hade sprayat slagord som "hämnd" och "länge leve Messias" i närheten innan de flydde.

- Den här attacken mot civila palestinier är en barbarisk terrorhandling, skrev den israeliska arméns talesman Peter Lerner i sitt twitterflöde efter attacken. Också Israels försvarsminister Moshe Yaalon kallade mordbranden för en terrorattack. Den israeliska armén försöker nu hitta gärningsmännen.

Högerextrema bosättare anfaller regelbundet palestinier, palestinska moskéer och kyrkor, men relativt sällan dödas människor i de här attackerna.

Det här var den värsta extremistattacken mot civila palestinier sedan judiska extremister brände ihjäl en palestinsk tonåring för ett år sen, som vedergällning för morden på tre israeliska tonåringar.

Nattens händelser kommer med stor sannolikhet att leda till palestinska protester efter fredagsbönen idag.