Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Motion och kultur i Strömfors skogar

Från 2015
Esa Huttunen.
Bildtext Esa Huttunen är en av arrangörerna.
Bild: Yle / Hanna Othman

På söndag är det dags för Brannin Trail i Strömfors. Samtidigt som man njuter av motion och frisk luft kan man insupa en hel del kulturhistoria.

Under evenemanget kan man antingen springa 10 kilometer längs med en skogsstig eller gå en 20 kilometer lång kulturvandring.

Yle Östnylands reporter träffar Esa Huttunen som är en av arrangörerna.

– Idén var att ge ett alternativ till dem som springer på väg. Nu får de prova på skogs- och stiglöpning.

Under stiglöpningen måste man kanske gå ibland, eftersom det är ganska tufft att springa runt hela banan. För dem som inte vill springa finns det en kulturvandring. Hela rutten är 20 kilometer lång men man behöver förstås inte gå hela sträckan.

Esa Huttunen säger att Brannin Trail passar för alla som gillar motion och att röra sig i naturen. För att delta behöver man inte vara i toppform, utan det räcker med att man klarar av att stiga över ett fallet träd, säger Huttunen.

Kulturhistoria

När man beger sig ut i skogen får man med sig en broschyr. På en karta finns två sträckor utmärkta, en för dem som ska springa och en för dem som ska promenera. Några ställen är utprickade på kartan och man kan också läsa mer om dem.

Esa Huttunen har själv lagt märke till många intressanta ställen i naturen, och sedan tagit reda på mer information om dem.

– Jag har hittat någonting underligt i skogen och funderat på vad det kan vara för en stenhög. Jag har läst på nätet och frågat äldre människor från orten. Så har det blivit en karta av olika sevärdheter.

Bildtext Skukulträsket kan man se under söndagens evenemang.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Hans egen favoritplats är Falkberget som är ett väldigt mäktigt ställe. Berget erbjuder en av Finlands bästa möjligheter till bergsklättring eftersom där finns ett tjugo meter högt stup.

– Uppe på toppen finns en bronsåldersgrav. Därifrån har man en fin utsikt. Man ser ända till Abborrforsfjärden, Lovisa kyrka och Hästholmen.

Under evenemanget kan man alltså insupa en hel del vacker natur, lokalhistoria och ta del av intressanta berättelser.

Namnet Brannin Trail kommer från en grottmänniska vid namn Branni som tillbringade somrarna i en grotta i skogen. Han var fåraherde och strövade omkring i skogarna med sina får.

Hoppas på större evenemang nästa år

Vandringslederna och stigarna i Strömfors är inte i bästa skick för tillfället, men Esa Huttunen lovar att ingen kommer att tappa bort sig under evenemanget.

– Vandringsledarna måste hållas i ett sådant skick att man hittar. Man måste också garantera deltagarna en viss trygghet att röra sig i skogen.

Huttunen är säker på att evenemanget kommer att bli regelbundet återkommande i Strömfors. Han hoppas på ett helt veckoslut med olika slags händelser, kanske också med cykling och paddling på programmet.

– Jag har redan lämnat bort många ställen eftersom rutten skulle ha blivit för lång.

Soligt väder

Många har redan visat intresse och Huttunen hoppas att alla vågar ta sig till evenemanget. Väderprognosen ser lovande ut. Det har utlovats soligt väder till söndagen.

På fredagsmorgonen hade omkring 80 personer anmält sig, men Esa Huttunen gissar att mellan 100 och 200 människor kommer att delta. Man kan anmäla sig till evenemanget fram till söndag morgon.

Vill man bara vandra kan man starta mellan klockan 9 och 11. Om man vill springa går starten klockan 12. Startstället för evenemanget är vid Strömfors bruk.