Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Restaurang ändrar meny för "pojkvän och flickvän" efter kritik

Från 2015
Uppdaterad 31.07.2015 14:22.
En bild av en restaurangmeny.
Bildtext Den här menyn ska nu ändras efter uppståndelsen, säger restaurangägaren.
Bild: Yle

Den italienska restaurangen Spassos portionsstorlek "Boyfriend - Girlfriend size" (pojkvän - flickvänstorlek) har upplevts som exkluderande. Nu ska restaurangen ändra namnet på portionsstorleken.

Spasso finns på Borgbacken i Helsingfors. En kvinna var på träff med sin flickvän i nöjesparken. Efteråt var de hungriga och beslöt sig för att ta en titt på restaurangens meny.

- Snabbt blev vi illa till mods när vi såg att rätten för två personer hette Boyfriend - Girlfriend Size. Vi kände att vi inte var välkomna på restaurangen som ett lesbiskt par, berättar hon.

"Så oerhört dumt av oss"

Kvinnorna vände om och lämnade restaurangen. Efteråt skickade den ena kvinnan e-post till Spasso och bad att de skulle ändra sina menyer inför nästa sommar så att ingen behöver känna sig ovälkommen på restaurangen.

Hon har inte ännu fått något svar, men på sociala medier har menyalternativet väckt reaktioner och vissa har beslutat att bojkotta restaurangen och Borgbacken.

Kim Heiniö, vd för Soupster Catering som äger Spasso, säger nu att namnet på rätten var ett misstag.

- Aj då, vad dumt av oss! Vi tänkte inte efter, det var fel, säger han när Yle Huvudstadsregionen ringer upp.

Jag såg namnet på en meny utomlands och tyckte det var roligt, men jag tänkte inte alls på hur det kunde kännas för samkönade par.

Kim Heiniö

Vill inte att någon blir ledsen

Heiniö säger att han inte vill att någon ska känna sig ovälkommen.

- Det sista jag vill är att någon ska känna sig ledsen. Jag såg namnet på en meny utomlands och tyckte det var roligt, men jag tänkte inte alls på hur det kunde kännas för samkönade par, säger han.

Heiniö lovar att han ska åtgärda misstaget fort som möjligt.

- Vi måste genast komma på ett nytt namn. Jag vet inte ännu vad det ska heta, men jag lovar att vi ändrar på det, säger han.

"Jag tror att Spasso har försökt vara rolig"

Vid Borgbacken vill man understryka att nöjesparken är till för alla.

- Vi har marknadsfört Borgbacken som en bra plats att gå på träff, och det gäller alla, vi vill inte exkludera någon, säger Pia Adlivankin, vd för Borgbacken.

- Jag tror Spasso bara har försökt vara rolig. Det är ett sätt att uttrycka att det är dejtmat utan att säga att inte två män eller två kvinnor kan äta den, fortsätter hon.

Borgbackens vd Pia Adlivankin
Bildtext Pia Adlivankin säger att alla par är välkomna på Borgbacken.
Bild: Yle/Sandra Anttila

Adlivankin säger att hon förstår att menyalternativet kan vara sårande, men att alla alternativ inte kan passa alla.

Det är inte att utestänga någon då man säger att man har ett pojkvän-flickvänalternativ.

Pia Adlivankin

- Det finns par som är pojkvän och flickvän, precis som det finns pojkvän och pojkvän och flickvän och flickvän, det är inte att utestänga någon då man säger att man har ett pojkvän-flickvänalternativ. Det finns också korv och potatis som inte alla vill äta, och då behöver man inte beställa det.

Finns det något sätt man kan uttrycka att det är en rätt som är för träffar utan att definiera kön?

- Absolut, man kan kalla det för dejtmat, och det är säkert det Spasso kommer att göra.

Adlivankin menar ändå att de arbetar hårt för att alla kunder ska vara nöjda och att de lägger stor vikt vid all respons de får.

- Vi ser till att bemöta kritiken så fort som möjligt och göra nödvändiga ändringar. Det är oerhört viktigt att alla par känner sig välkomna på Borgbacken, förklarar hon.