Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Så blir du av med telefonförsäljaren

Från 2015
Telefonlur

Liselott Österman har jobbat som telefonförsäljare och avslöjar sina knep för hur man säljer bäst och hur du som får ett samtal blir av med telefonförsäljaren.

Då det var dags att söka sommarjobb valde Liselott Österman jobbet som telefonförsäljare. I motsats till den vanliga uppfattningen om att telefonförsäljarjobbet är väldigt tungt, berättar Liselott att hon trivdes väldigt bra med sitt jobb.

- Jag hade hört skräckhistorier om hur otrevliga kunderna är och jag har en bekant som sade upp sig efter att ha jobbat i fyra timmar, men jag trivdes, berättar Liselott.

Liselott Österman
Bildtext Liselott Österman har jobbat som telefonförsäljare och gillade jobbet.
Bild: Liselott Österman

Det gick faktiskt så bra för Liselott att hon fick pris som bästa försäljare. Hennes taktik var att vara trevlig och få personen hon talade med på gott humör. Då märkte hon att kunderna ibland köpte produkten bara för att de inte ville göra henne ledsen.

Så blir du av med en telefonförsäljare

Om man vill bli av med en telefonförsäljare hjälper det enligt Liselott inte att vara elak eller slänga på luren.

- Om kunden inte lyssnar på vårt erbjudande eller om vi inte har fått ett klart nej, så lägger vi personen på listan över folk man ringer igen. Först när vi är helt säkra på att det inte blir en affär kruxar vi av dig.

Konstiga förklaringar

Ibland får telefonförsäljaren vara lite av en psykolog.

- Svårast är när man har ringt någon som till exempel mist en anhörig och vill prata av sig. Eller gamla människor som är ensamma. Det känns hemskt att försöka sälja något till dem.

De flesta man ringer upp ger enligt Liselott ganska fantasilösa förklaringar på varför de inte kan köpa produkten. Man har inte tid eller lust, inväntar ett viktigt samtal eller så har man något i ugnen.

- En del drar också till med att de just ska till tandläkaren och hinner därför inte tala.

Vilken ursäkt har du använt dig av?