Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Det handlar inte om hundrasen"

Från 2015
Fredagssnackarna Melinda Lönnberg och Robert Lindberg.
Bildtext Fredagssnackarna Melinda Lönnberg och Robert Lindberg.
Bild: Yle / Jonas Sundström

På måndagen (27.7) slet sig en rottweiler loss från sitt koppel på en strand i Hangö och attackerade en shetland sheepdog. Rottweilerns ägare gick mellan hundarna, men för sent. Hunden dog av skadorna några minuter senare, skriver tidningen Västra Nyland.

- Om man rör sig på ställen där man kan möta andra hundar måste man kunna hålla fast sin hund, trots att den är liten, säger Melinda Lönnberg som själv har en blandras av bland annat Yorkshireterrier.

I det tragiska fallet i Hangö visste ägaren till rottweilern att den inte gillar hannar. Den var i koppel, men blev eggad av den lösa sheltien. Hunden kan vara hur lugn som helst i bekanta miljöer med bekanta människor omkring, säger Robert Lindberg.

- Många hundägare tror att de känner sin hund. Och de vet hur hunden är med familjen, men trots att ens egen hund skulle vara hur snäll som helst vet man inte hur den reagerar med andra hundar, säger Lindberg som har två Welsh Corgi Pembroke-hundar.

Fördöm inte hundarna

I liknande fall finns det risk att hundraser blir stämplade. Rottweiler, dobermann och pitbullar har fått sin beskärda del av kritiken. Melinda Lönnberg vill ändå inte fördöma specifika hundraser.

- Det är jättesynd. Det handlar inte om hundrasen. Vi borde egentligen tala om hundägare. Visst finns det problemfall bland hundar, men det finns ännu flera ägare som behöver information om hundarna.

Hundägare borde läsa mycket om hundar och låta hunden träffa andra hundar, tycker Lönnberg.

- Att socialisera är jätteviktigt för hundar.

Svårt att styra instinkterna

Både Lönnberg och Lindberg betonar att hundskolning är viktigt. Men ibland kanske inte ens det räcker.

- Om det finns något som får hunden att gå i gång, så kan det vara att inte ens ägarens röst hjälper. Därför gäller det för ägaren att vara på sin vakt och undvika farliga situationer, säger Robert Lindberg.

- Du kan ha en visselpipa med dig, trots att det inte alltid hjälper, inflikar Melinda Lönnberg.

Hon talar om urbanisering och att människan fjärmats från naturen och djuren. Hon menar att förståelsen för hundars instinkter och naturliga beteenden har minskat.

- Jag har svårt att tänka mig att lämna min hund utanför en butik för jag vet att det är människor som utgör en risk för den. Om någon petar på den och hunden nafsar bestraffas hunden.

Hundar öppnar upp främmande finländare

Hunden är människans bästa vän, sägs det. Människan blir också människans bästa vän då man har en hund med sig. Det vet Robert Lindberg.

- När jag blev hundägare märkte jag att finländare kan prata med främlingar på gatan. Speciellt när jag bodde i Åbo ville många stanna och klappa hunden. Ibland blev jag störd på det, eftersom jag är finländare, skrattar Robert Lindberg.

Radio Vega Västnyland

17:38

Effektivera!

Diskussion om artikeln