Hoppa till huvudinnehåll

Sport

40-årskrisande Conny Karlsson: Synd att det blivit så här

Från 2015
Uppdaterad 31.07.2015 16:25.
Conny Karlsson, Kalevaspelen 2015.
Bildtext Conny Karlsson, 39, vidare till final.
Bild: Lehtikuva

Fyra stötträningar i kroppen – klar för FM-final. Den tidigare toppstötaren Conny Karlsson tog sig liksom adepten Tomas Söderlund vidare i Kalevaspelen. Mest diskussion har ändå Karlssons blogginlägg väckt.

Karlsson svarade i ett blogginlägg på kritiken som Finlands etta Arttu Kangas och hans tränare Matti Yrjölä bjöd på i Helsingin Sanomat för några veckor sedan.

Läs mera om vad kritiken gällde här.

Karlsson kände sig tvungen att rätta till rena felaktigheter i artikeln och har fått positiv feedback för sin utläggning.

– Den verkar åtminstone ha väckt intresse, bandbredden tog slut på hemsidan, skrattar Karlsson för Yle Sporten.

– Jag tyckte någon måste säga någonting. Jag var tvungen att vänta en stund på svaret efter att ha läst artikeln, jag var så förbannad till en början. Underliga saker.

Vill att alla drar åt samma håll

Bland annat vägrade Yrjölä erkänna att hans tidigare adept Ville Tiisanoja åkt fast för dopning, vilket han de facto gjorde och också medgav användning.

Bildtext Conny Karlsson var tvungen att svara på kritiken gällande bland annat träning.
Bild: Yle

– Alla kan ju fundera på vilken bild det ger av Yrjöläs syn på dopning. Kanske det inte är min uppgift att spekulera kring det, säger Karlsson och betonar att han inte vill hälla bensin på lågorna.

– Jag vill att alla drar åt samma håll, konstaterar den tidigare elitstötaren som inte ännu talat med Yrjölä eller Kangas i Björneborg.

”Synd att det blivit så här”

I Kalevaspelens kulkval överskred tre stötare finalgränsen 17 meter: Timo Kööpikkä (17,90), Arttu Kangas (17,52) och Tomas Söderlund (17,29).

När Kalevaspelen senast ordnades i Björneborg 2005 hade Karlsson inte varit i närheten av final med sina 15,97, men nu var han nia och kom vidare.

– Det är synd att det har blivit så här. Jag vill ju inte vara elak men det är i praktiken tre kulstötare med (kvalets topptrio) plus några yngre förmågor.

Tomas Söderlund, Kalevaspelen 2015.
Bildtext Tomas Söderlund klarade kvalgränsen i sin första stöt.
Bild: Lehtikuva

Själv hade Karlsson fyra stötträningar i kroppen inför kvalet.

Han satsar nuförtiden mera på skidåkning och cykling. Han skidade Vasaloppets öppet spår i vintras och ska delta i Tour de Helsinki på cykelryggen i slutet av augusti.

– Inte vet jag om det handlar om någon 40-årskris eller vad det är, ler Karlsson som fyller 40 år i december.

Väntar sig inga jättestötar i finalen

I kvällens final lär Tomas Söderlund och Arttu Kangas göra upp om guldet. Både har gjort personliga rekord i sommar, Kangas med 19,79 och Söderlund med 19,05.

– Jag hoppas på en jämn tävling, det skulle hjälpa båda två. Och bra förhållanden, det blir jobbigt om ringen är hal som nu i kvalet, säger Karlsson och hoppas att guldstöten åtminstone mäter över 19 meter.

Arttu Kangas, Kalevaspelen 2015.
Bildtext Arttu Kangas får axla favoritskapet i kvällens final.
Bild: Lehtikuva

Det låter som en ganska medelmåttigt resultatförväntning med tanke på Kangas och Söderlunds rekord?

– Båda har underpresterat på sistone av någon anledning, säger Karlsson. Som Tomas tränare vet jag ju också delvis vad hans problem beror på.

– Han har fått två säsonger spolierade på grund av skador och det sitter mellan öronen. Han har inte ännu hittat rutinen att göra hela tävlingar. De långa stötarna kommer ännu men vi får se om det blir ikväll eller senare i höst.

Kulfinalen i Kalevaspelen ikväll med start klockan 18.10.

Se alla resultat här!