Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Soulsisters satsar på retro

Uppdaterad 31.07.2015 15:36.
Anna Wiksten, Pi Kiviharju och Heidi Kiviharju bildar gruppen Soul sisters.

Bandet Soulsisters drar den här hösten ut på turné. Trion vill med sina svängiga låtar få publiken att skaka rumpa och återupptäcka swingen.

Soulsisters gjorde ifjol succé i Borgå med sin show Jump’n’jive och nu vill Heidi Kiviharju, Pi Kiviharju och Anna Wiksten fortsätta sprida svängiga toner över landet.

Bekräftade spelningar finns det redan nio av och några obekräftade står ännu på lut. Soulsisters är bekanta för många Borgåbor, men den här hösten får också Tammerfors- och Ekenäsborna njuta av swing, rockabilly, retrostil och glimten i ögat-uppträdanden.

Olika uppsättningar

Uppträdandena blir lite olika från gång till gång i och med att uppsättningen förändras. Ibland har trion med sig ett helt band med dansare, ibland bara en gitarrist och en kontrabasist.

Ifjol uppträdde Soulsisters med showen Jump’n’jive som var ett evenemang där publiken satt. Efteråt fick de många gånger höra att publiken gärna själva hade rört på sig i takt med musiken och det finns det chanser till under hösten.

Pardans är pop

Konserten på Brandkårshuset i Borgå den 13 september är specifikt menat att vara ett tillfälle att dansa pardans.

– Det finns också yngre personer som tycker om att sätta på sig klockkjolen och dansa swing, men i centrum av Borgå finns inga ställen där man kan dansa pardans. Därför tänkte vi att det blir roligt att ordna det på Brandkårshuset, berättar Anna Wiksten.

Soulsisters blandar gärna swing och rockabilly och menar att musikstilarna passar utmärkt tillsammans.

Fränt vs. sött

– Rockabillyn är lite fränare och har lite mera edge medan swingen är lite sötare, beskriver Heidi Kiviharju stilarna.

Heidi och Pi Kiviharju är systrar, och Anna Wiksten känner sig nästan som en adoptivsyster då tjejerna alltid hänger tillsammans. De har känt varandra i nästan tjugo år och musicerat lika länge tillsammans.

– Emellan måste vi sätta ner foten att nu får vi inte prata jobb, eller nu måste vi koncentrera oss på jobb, berättar trion glatt om hur deras samarbete fungerar.

”Tänker lika”

– Vi tänker väldigt lika och vill ha projekt med innehåll och innebörd samt harmonier, säger Anna Wiksten som svar på frågan varför de alltid återvänder till Soulsisters-sammansättningen trots andra projekt vid sidan om. Anna Wiksten sjunger exempelvis i Hans on the bass.

Soulsisters spelar ett kafégig i Kapellet i Lovisa lördagen den första augusti. Nästa gång de stiger upp på scenen är den 15 augusti under filmfestivalen Movies by the river i Borgå. Då får de sällskap av Django Collective Helsinki.

Närmare information om var Soulsisters uppträder finns att få på deras Facebooksida eller på deras webbplats.