Hoppa till huvudinnehåll

Enkelbiljett till Europa

"Identifikationen med flyktingarna viktig"

Från 2015
Svart botten med texten Enkelbiljett till Europa #enkelbiljett 6.8 i vitt.
Bildtext Projektet Enkelbiljett till Europa vill lyfta nyheter bakom rubrikerna.
Bild: Yle

Hur ska vi prata om människosmuggling? Vad kan vi göra åt problematiken runt det? Vem bär det yttersta ansvaret och hur ska vi få människor att reagera? Det här är frågor som projektet Enkelbiljett till Europa söker svar på.

I Yle X3M:s och Kioskis projekt Enkelbiljett till Europa får vi träffa Sami och Hawkar, två unga män som tvingats fly Irak. De har båda satt sina liv på spel för att, förhoppningsvis, komma till en tryggare tillvaro.

För att uppmärksamma problemet och lyfta samhällsdebatten, kommer fyra frivilliga att under Konstens natt i Vasa, tillbringa ett dygn inne i en container.

Ångest föder hopp föder ångest

För personer som tvingats fly sina hem för att söka sig till en tryggare plats, är själva smugglingen ofta bara ett litet led i en mycket längre process. Det finns ofta traumatiska upplevelser både före, och potentiellt också efter, själva smugglingen.

Ferdinand Garoff, psykolog, centret för tortyroffer
Bildtext Ferdinand Garoff
Bild: Yle/Julia Holmvik

Ferdinand Garoff jobbar som psykolog vid Centret för tortyroffer, där han bland annat hjälper människor som tvingats fly sina hem. Att vara utsatt för en sådan otrygghet att man väljer att lämna sitt hemland, är ofta inbegripet med stora mängder ångest i en lång tid.

- Rent emotionellt finns det en massa ångest som tvingar en att göra ett beslut att lämna allt bakom sig och åka mot det okända, säger Ferdinand.

I en del fall skickas också personer iväg, för att de kan få ett bättre liv, men också för att kunna hjälpa dem som blivit kvar. I den situationen finns det ett väldigt stort ansvar för att komma vidare.

Att känna stor ångest, men ändå hopp om en bättre framtid, kan visa sig vara mycket tyngre än man tror. De som faktiskt kommer fram till, till exempel, Finland, har ofta en lång och svår asylprocess att vänta.

Den viktiga identifikationen

För en person från ett tryggt land som Finland, kan historier där människor tvingats fly långa vägar, kännas väldigt främmande. Enkelbiljett till Europa kan fungera som en identifikationsfaktor, menar Ferdinand.

- Jag känner mig priviligerad, när jag får höra flyktingarnas historier i mitt jobb och därigenom kan hjälpa dem vidare.

En faktor som också gör att många flyktingars livsöden känns främmande och svåra att ta till sig, är att man inte vet vad man själv kan göra för att hjälpa.

- Det finns en massa organisationer som gör frivilligarbete med flyktingar i Finland, också väntjänster finns, säger Ferdinand.

En del i ledet kring flyktingfrågan är förstås också de papperslösa, här finns också olika möjligheter att hjälpa till med att ordna tjänster som de behöver i sitt dagliga liv.

Det kanske viktigaste är ändå den politiska påverkan, det är något man borde eftersträva i vardagen.

Följ med på en resa

Den sjätte augusti visas dokumentären Enkelbiljett till Europa på Yle Fem, efter dokumentären tar en livestream vid på adressen svenska.yle.fi/enkelbiljett. Där kan du följa de fyra personer som valt att tillbringa ett dygn i containern på Vasa torg.

En vecka efteråt, den trettonde augusti klockan 20.00, sänds dokumentären Enkelbiljett till Europa - Det kunde vara du, där vi följer upp dygnet i containern.

Hör Ferdinand Garoff berätta mer på Yle Fem den 13 augusti klockan 20.00.