Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Glöm saimenvikaren, andra behöver också hjälp!

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
saimenvikare
Bild: Yle

Saimenvikaren är inte den enda som behöver hjälp. Men vilka är de andra djurarterna på gränsen till att bli utrotade i Finland?

Utrotningshotade djur har varit på tapeten under den här veckan. Yle svenska nyheter skrev om den amerikanska tandläkaren som sköt Zimbabwes mest kända lejon Cecil.

Vi på Radio X3M kollade upp vilka andra djur inte mår så bra i Finland. De flesta av oss delar säkert åsikten om att saimenvikaren är landets mest kända utrotningshotade djur. Alla de som kommer ihåg vår gamla valuta, den finska marken, kommer kanske också ihåg att saimenvikarens bild fanns med på 50 pennis mynt.

Den feta och gulliga sälen har fått mycket uppmärksamhet, och bra så, för att arten existerar endast i Finland. Idag finns ungefär 320 saimenvikare kvar.

Vilka andra utrotningshotade arter finns det?

Tyvärr slutar inte listan på utrotningshotade djur i Finland med saimenvikaren, men har de andra utrotningshotade djurarterna fått den uppmärksamhet de behöver? Det tycker inte vi.

Saimenvikaren, ta inte illa upp nu, men vi ska den här gången fokusera på andra djur i Finland som håller på att försvinna, eller som redan har försvunnit. R.I.P trädgårdssovare och vanlig tumlare.

Det finns flera olika kategorier när det kommer till att klassa utrotningshotade arter. De två mest allvarliga är akut hotad (critically endangered) och starkt hotad (endangered). Det finns dessutom en kategori som heter nationellt utdöd (regionally extinct), vilket innebär att arten redan är död inom en viss region.

Vi har plockat fram en del däggdjur och fåglar som befinner sig i någon av de här tre kategorierna.

Varg

Varg i det fria på vintern
Bildtext Vargen är mer rädd för dig än du är rädd för den.
Bild: YLE

Klass: starkt hotad

Vargen, djuret som man älskar, hatar och är rädd för, mår inte alls bra i Finland. Under 2000-talet har antalet vargar minskat drastiskt, fast en liten ökning har skett under de närmaste åren. Idag finns det ungefär 220-245 vargar i hela landet. Arten har inga naturliga fiender, och människan är orsaken till att vargen finns med på listan. Fastän arten är fridlyst, uppkommer tjuvjakt ännu idag. Leave wolfie alone!

Fjällräv

Bild på fjällräven
Bildtext Fjällräven håller på att försvinna från hela Norden.
Bild: Wikipedia

Klass: akut hotad

Fjällräven, vita kusinen till den vanliga rödfärgade räven, är akut hotad i Finland. Endast 6-12 individer finns kvar enligt statistik från 2010. Fjällräven lever i fjäll- och bergområden i nordligaste Finland. Sista lyan hittades 1996. Fjällrävens största hot är klimatförändringen och rödrävens spridning.

Järv

En av Högholmens två järvar
Bildtext Järven är vanlig i Ryssland, men håller på att försvinna från Finland.
Bild: Markku Bussmann/Högholmen

Klass: akut hotad

Järven är ett rovdjur som håller hus i de nordligaste delarna av världen. I Finland finns tyvärr endast 230-250 järvar kvar idag. Klimatförändringen och tjuvjakt är järvens största hot.

Fjällgås

Bild på fjällgås
Bildtext Antalet fjällgäss har minskat i hela världen.
Bild: Wikipedia

Klass: akut hotad

Innan andra världskriget var fjällgåsen Lapplands vanligaste gåsart, men idag finns det 40 individer i hela Norden. Den drastiska minskningen i antalet fjällgäss beror på jakt och förändringar i deras häckingsområden, till exempel jordbruk och byggen av vindkraftverk. Förnybar energi och gäss kommer tydligen inte överens med varandra.

Fjälluggla

Bild på fjälluggla
Bildtext Harry Potters kompis mår inte heller bra i Finland.
Bild: Wikipedia

Klass: akut hotad

Våra djur i fjällområden får aldrig vara ifred! Den vita och ståtliga fjällugglan, även känd som Hedwig, Harry Potters bästa ugglekompis, var vanlig i Finland ännu i början av 1900-talet. Den försvann nästan helt och hållet under 30-talet på grund av jakt och förföljelse. Fastän arten fridlystes redan 1962, har fjällugglan häckat i Finland endast 1974, 1987, 1988, 2007 och 2011.

För sent för trädgårdssovare och vanlig tumlare

Ännu sämre är situationen för en del andra arter, för de har redan försvunnit i Finland. Vi tar en kort tyst stund och sörjer de här djuren som inte längre berikar våra liv.

Trädgårdssovare

bild på trädgårdssovare
Bildtext Trädgårdssovaren bor numera i södra Europa.
Bild: Wikipedia

Den här gulliga musen levde i stora skaror runt Teuva ännu på 60-talet, men har sen dess försvunnit helt och hållet. År 2010 klassades den som nationellt utdöd. Vi saknar dig trädgårdssovare, fast vi inte såg så mycket av dig!

Vanlig tumlare

Bild på vanlig tumlare
Bildtext En gammal kompis som sällan kommer på besök.
Bild: Wikipedia

"Vi har ju inte några valar i Finland!" - så skulle ingen ha sagt på 30-talet då den vanliga tumlaren, så som namnet antyder, var en vanlig syn i finska havsområden. Sen dess har den tyvärr försvunnit nästan helt och hållet och klassas idag som nationellt utdöd. Ibland kommer några tumlare och hälsar på oss under sommaren. Visst vill vi alla att våra valkompisar skulle stanna kvar?

Lösningen?

Vad kan vi göra för att fjällugglan, vargen och järven inte möter samma öde som den vanliga tumlaren och trädgårdssovaren? Vi kan börja med att sluta döda dem och låta dem istället vara i lugn och ro.

Vi kan dessutom överväga våra vardagsvanor som bidrar till klimatförändringen, som i sin tur påverkar speciellt arter som lever på de arktiska områdena. Om du vill ha mer information gå in på WWF:s hemsidor eller kolla på den kompletta listan på utrotningshotade djur i Finland på Miljöförvaltningens gemensamma webbtjänst.