Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyktingförläggningar attackeras i Tyskland

Från 2015
Uppdaterad 03.08.2015 17:43.
Medlemmar i ytterhögerpartiet NPD protesterar i Dresden den 24 juli 2015 mot en flyktingförläggning.
Bildtext Medlemmar i ytterhögerpartiet NPD protesterar i Dresden den 24 juli 2015 vid ett tältläger för flyktingar.

I Tyskland har antalet attacker mot flyktingförläggningar ökat märkbart. I takt med att allt fler flyktingar söker sig till landet har också protesterna blivit allt mer ljudliga och i många fall också våldsamma.

För en vecka sedan urartade protesterna vid ett tältläger för syriska flyktingar i Dresden efter att högerextremister försökte angripa motdemonstranter och ledde till sammandrabbningar med polisen.

Bakom protesten låg ytterhögerpartiet NPD, vars medlemmar redan tidigare hade försökt hindra det tyska Röda korset från att bygga upp lägret. Att protesterna eskalerar såhär är än så länge ett undantag, men samtidigt står det helt klart att flyktingar som kommer till Tyskland inte kan känna sig lika säkra som tidigare.

Så gott som dagligen rapporteras om attacker mot asylsökande och deras förläggningar. I Dresden kastades sten mot ett flyktingboende och runtom i Tyskland har flera tilltänkta förläggningar satts i brand.

En vänsterpolitiker som har engagerat sig för flyktingar på en liten ort nära Dresden fick sin bil sprängd.

”Ett fåtal kriminella står bakom”

Det tyska inrikesministeriet slår fast att ytterhögern under årets första sex månader har gjort över 170 angrepp mot olika förläggningar. I ytterligare 30 fall är det hittills oklart vem som stod bakom dådet. Ministeriet vägrar ändå i det här skedet att tala om högerterrorism, vilket har väckt en hel del kritik.

Flyktingorganisationen Pro Asyl kräver å sin sida mer aktivitet och ställningstaganden av de tyska politikerna, bland annat av förbundskansler Angela Merkel.

– Det handlar här om ett fåtal kriminella och inte om hela befolkningen. Största delen av tyskarna har inget emot flyktingar och många är beredda att hjälpa till, säger Winfried Kretschmann, grön regeringschef i delstaten Baden-Württemberg.

Kretschmann ledde under veckan ett toppmöte kring flyktingar och asyl och han talar öppet om den stressituation man har hamnat i på grund av den stora mängden flyktingar som kommer till Tyskland.

Man räknar i år med långt över 300 000 asylsökande och mottagningssystemet är sedan länge totalt överbelastat.

Tyska politiker vill lösa problemet med att införa ett snabbare förfarande för asylsökande från Balkan. De utgör nästan hälften av alla asylsökande och har i vilket fall som helst så gott som inga chanser att beviljas asyl i Tyskland.