Hoppa till huvudinnehåll

Enkelbiljett till Europa

Eva Biaudet: Större ansvar ett resonligt krav

Från 2015
Uppdaterad 02.08.2015 16:46.
Eva Biaudet
Bildtext Eva Biaudet.
Bild: Yle/Parad Media

Att människosmuggling skulle vara ett stort problem i Finland dementerar riksdagsledamot och före detta minoritetsombud Eva Biaudet. Som land ligger vi så pass avsides att vi inte är ett direkt mål för smugglare.

- Människosmugglingen är ett problem för de enskilda människor som blivit smugglade.

Smuggling till Finland förekommer ändå i viss mån, de irakiska männen Sami och Hawkar kommer att berätta sina historier i en dokumentär som visas på Yle Fem torsdagen den 6 augusti klockan 20.00.

Svart botten med texten Enkelbiljett till Europa #enkelbiljett 6.8 i vitt.
Bild: Yle

I södra Europa är smugglingen ett större problem. Dublinförordningen har gjort så att det till exempel uppstått flyktingläger mitt i storstaden Rom.

- Det är ett lite självförvållat problem för oss (EU), eftersom vi valt att stänga våra gränser. Vi utsätter folk ganska hänsynslöst och skrupelfritt för brottslingar, menar Eva om problematiken med smuggling kring Medelhavet.

När människor är desperata tar de massiva risker. Eftersom det finns så få lagliga vägar in i Europa är valet inte så stort. Resorna går ofta i flera etapper, den ena etappen farligare än den andra.

- Det finns till exempel afrikaner som promenerar 1 000 kilometer och under tiden hamnar ut för våld och korruption. Man kan möta smugglare i många tappningar, säger Eva.

Hudens förhårdnader

Det känns som vi skulle vara i krig mot de här människorna.

Att det uppstått en sådan humanitär katastrof som vi för tillfället har i Europa, beror på flera saker. Dels är det oroliga läget i många länder runt Europa en faktor. Diktaturer och förtryck leder också till en självbevarelsedrift, människor flyr helt enkelt undan dem.
- Så har det varit väldigt länge, konstaterar Eva.

Hon säger också att de rekordstora antalen drunknade på Medelhavet i år och i fjol är en human katastrof, och myntets andra sida är att Europas människor håller på att bli väldigt hårda och försöker låta bli att se.

- Speciellt kanske vi här i Finland, tycker Eva.

“Vi bär ansvar för barnen”

Det är ett faktum att Europa håller på att åldras och vi har ett behov av människor i arbetsför ålder, både nu och i framtiden.

- Därför känns det absurt att man sätter upp en stor resursapparat och bygger upp ett försvar, vare sig det är stängsel med rakblad eller identitetsscreening vid gränserna. Det känns som vi skulle vara i krig mot de här människorna.

De som tidigare haft mindre ansvar måste kanske ta lite mera nu, det tycker jag är helt resonligt.

Det pratas också om att vi borde ha en större arbetskraftsinvandring och då är det oerhört viktigt att vi behandlar den invandringen väl. Om någon kommer för att jobba i Finland är det viktigt att hen får ta sin familj med sig.
- Vi skapar nya problem med barn som blir kvar hemma utan skydd av sina föräldrar, vi har också ansvar för de barnen, eftersom vi har glädje av deras föräldrar som kommer hit för att jobba.

Vi kan hjälpa andra

Det är i den globala processen Finland som nation borde ta mera ansvar, till exempel genom att försöka förmedla i konflikter och hjälpa länder ur fattigdom. Ansvaret för människorna som drabbats av de humanitära katastroferna måste delas.

- Det kan inte vara så att Finland står utanför, säger Eva.

När det gäller det konkreta förslag att dela på ansvaret av människorna som anländer till Italien, menar Eva att det är ett alldeles vettigt krav.

- De som tidigare haft mindre ansvar måste kanske ta lite mera nu, det tycker jag är helt resonligt.

Eva tror att det finns många finländare som gärna skulle vilja vara med och bära ansvar i den här situationen, och som känner skam inför våra beslutsfattare och politiker. Hon menar att många upplever att vi inte kan blunda för andra människor.

- Jag tror inte någon av oss har blivit uppfostrad så, eller att det är ett sådant Finland vi vill vara med och bygga upp.

Hör Eva berätta mera i dokumentären Enkelbiljett till Europa - Det kunde vara du 13.8 klockan 20.00 på Yle Fem.

Artikeln är en del av Yle X3M:s och Kioskis projekt Enkelbiljett till Europa. I projektet lyfts människosmuggling och invandring upp på ett nytt sätt. Den 6 augusti kommer en dokumentär om irakiska Samis och Hawkars resor till Finland att visas på Yle Fem klockan 20.00, därefter tar en stream vid på internet, där vi får följa fyra personer som tillbringar ett dygn i en container.