Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ska vi oroa oss för krig i Finland?

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bild: Yle

Det finns en obehaglig känsla av att vi rör oss allt närmare en orolig tid, en tid av konflikter och kriser som inte bara drabbar länderna i utkanten av Europa utan som rör sig allt närmare oss.

I torsdags gick försvarsminister Jussi Niinistö ut och varnade för att Finland måste förbereda sig på att Åland skulle kunna bli ockuperat och i maj, samtidigt som man firade 70-årsdagen sedan andra världskriget tog slut, skickade Försvarsmakten ut ett brev till 900 000 finländska reservister. Ungefär samma tid i maj var Finlands flotta ut och detonerade bomber i havet där man trodde att det fanns en utländsk ubåt.

Charly Salonius-Pasternak från det Utrikespolitiska institutet
Bildtext Charly Salonius-Pasternak från Utrikespolitiska institutet
Bild: Utrikespolitiska institutet

Tankar på krig smyger sig lätt på när dylika saker händer. Charly Salonius-Pasternak från det Utrikespolitiska institutet besökte Lördax-studion för att hjälpa oss förstå vad Försvarsmakten egentligen säger och vad som försiggår bakom de politiska kulisserna just nu och hur man ska tolka försvarsminister Niinistös uttalande.

- I sak var det inte så mycket nytt, man har förberett sig för att försvara Åland sedan självständigheten. Det att man kommer ut och säger det såhär explicit ser jag som ett tecken på att man vill delta i den strategiska kommunikationen som går fram och tillbaka mellan olika länder, man vill inte bara sitta tyst.

Säkerhetssituation är mindre stabil, mindre förutsägbar och det är alltid ett orosmoment för småländer.

- Säkerhetssituation är mindre stabil, mindre förutsägbar och det är alltid ett orosmoment för småländer. Största orsaken är att Ryssland och den ryska stadsledningen vill visa att Ryssland är en stor aktör i världsläget. Man vill visa att man har en militär styrka, en ekonomisk styrka, att man vill och kan vara mer aktiv än på t.ex. 90-talet.

Reservistbreven en fiffig förberedelse

I maj 2015 skickade försvarsmakten ut närmare en miljon brev till reservister i Finland för att enligt utsago kolla att deras kontaktuppgifter är rätt men också för att meddela om uppgift i en eventuell konfliktsituation. Hur ska man tolka det här? Finns det orsak att oroa sig?

- Inte så att man ska låta det påverka ens dagliga liv. Men tanken på att vi skulle kunna se någon slags militär konflikt, den möjligheten är mycket större nu än på 90-talet och i början av 2000-talet. Man ska vara ganska blåögd för att inte tro det här. Då tycker jag att det är fiffigt och rationellt av finska staten att förbereda så att vi inte sen – i händelse av en konflikt – måste börja med att fundera på om vi har rätta adresser till reservisterna.

Hur påverkar detta den lilla människan?

Den finska staten och försvarsmakten verkar således förbereda sig för alla tänkbara scenarion men vad kan vi vanliga människor göra för att vara på den säkra sidan i våra hemknutar?

- Det vad man själv kan göra är att se till att man hemma har nödvändigheter som en fungerande radio, ficklampor, mat och värmeaggregat ifall något skulle hända – men jag vill poängtera att orsaken till att dessa kan komma till användning är betydligt större under en kraftig höststorm än p.g.a. en militär konflikt med Ryssland.

Charly Salonius-Pasternak gästade Lördax-studion på Radio Vega lördagen 1 augusti 2015 och intervjuades av Sonja Smederevac och Hannah Norrena.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln