Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

"Tio procent med borrelios får inte någon röd ring"

Från 2015
Uppdaterad 01.08.2015 19:07.
Tre damr marscherar för att öka kunskapen om borrelios, diagnos och symtom.
Bildtext Jaana Halinen (t.v.) är initiavtagare till borreliosmarschen, Tanja Tiusanen och Riitta Karstela följer henne en bit på vägen.

Hennes fötter har stabila stöd runt vristerna, eftersom det är lite si och så med balansen. Stavar, ryggsäckar och tält finns med. Jaana Halinen vet inte om hon når målet, Enare, men hon vill försöka. Hon vill synliggöra borreliosen, diagnos- och symtomproblemen – och kräver bättre tester.

- Det här är mitt sätt att påverka, säger Jaana Halinen. Jag har vänner som inte får den vård de behöver utan ligger hemma. Själv mår jag just nu bättre.

Diffusa infektioner

Jaana har haft flera röda ringar, den senaste i september i fjol.

- Då var jag hos en infektionsläkare i Tavastehus. Han sade rakt ut att "vi vårdar inte dig."

Hur motiverade han det?

- Det finns ingen fästing här utan bara den röda ringen – erytrema migrans, som den kallas – syntes. Så sade läkaren, enligt Jaana.

Halinen börjar sin vandring vid Dals sportplan i Helsingfors tillsammans med Riitta Karstela och Tanja Tiusanen. Riittas syster har haft långa feberperioder som sent omsider diagnosticerades som borrelios. Förkylning kan vara en utlösande faktor. En längre antibiotikakur hjälper, tillsvidare.

Tanja Tiusanen har flera väninnor som har drabbats av borrelios. Hon hoppas kunna väcka folks medvetenhet och efterlyser mer öppenhet på finskt håll om sjukdomen.

- Jag hoppas också att flera personer som lider av borrelios skulle träda fram. Jag uppmuntrar också folk att delta i vår marsch till Enare.

Alla får inte en röd ring

Allmänläkaren Christoffer Lankinen har skrivit en insändare i Hbl om borrelios
Bildtext Det är känsligt att uttala sig om borrelios som läkare, säger Lankinen.

Många patienter har i offentligheten klagat över att de inte får någon vård för sina borreliossymtom. Läkarna har också sagt att eftersom symtomen är diffusa och kunde passa in på många andra sjukdomar så är det svårt att ställa diagnoser bland annat om den röda ringen fattas.

- Den röda ringen fattas hos omkring tio procent av borreliosfallen, bekräftar allmänläkaren Christoffer Lankinen, aktuell med en insändare om temati lördagens (1.8.2015) HBL.

- Jag är ingen expert på området utan en ung allmänläkare, framhåller Lankinen.

Svåra avgöranden

En fästing kryper på ett finger.
Bildtext Alltid vet patienterna inte om något fästingbett.

Det största problemet är enligt honom att folk inte minns om de haft någon fästing och man kommer till doktorn med vilka eksem som helst och säger att "det här är borrelios."

Muskel- och ledvärk som flyttar på sig hör sedan till de diffusa symtom, som hör ihop med andra sjukdomar också. De är också subjektiva, det finns alltså inga medicinska fynd här.

Han ger ett exempel: "Jag har rört mig i områden med fästingar, jag har aldrig haft en fästing men jag måste ha borrelios." Det här är provokativt att säga, medger Lankinen men säger det ändå.

Lankinen betonar att uppföljning också är ett bra sätt att diagnosticera.

- Det anses allmänt att man kan bota borrelios med antibiotika. Frågan är också hurudan kuren ska vara. Den som nu används anses bra. En förlängd kur, i tablettform eller intravenöst.

Enligt Lankinen är det inte så lätt att hitta just de patienter som skulle vinna på en kur. Har man borrelios uppkommer typiska symtom, förr eller senare. Därför är uppföljning viktigt.

- Det besvärliga är att folk kommer upp med ospecifika symtom, trötthet och ledvärk till exempel.

Görs det tillräckligt i Finland för att få fram pålitliga tester för borrelios?

- Testerna anses vara pålitliga i långt framskridna fall. I början hinner kroppen inte bilda antikroppar på ett par veckor.

När det gäller den röda ringen så ska man inte lita på antikroppar utan det blir fråga om en klinisk diagnos. Man har uppgifter om att man blivit biten av en fästing och man har en röd ring. Då är det ett klart fall. Sen kan man testa med antibiotika och då är borreliosen behandlad.

- I de mera långvariga fallen är det alltmer sannolikt att det ska finnas antikroppar i blodet. Inte är de proven hundraprocentiga, det är få saker i världen som är det. Antikropparna anses ändå vara pålitliga i långt skridna fall.

Bildtext Visst forskas det kring borreliavaccin.

Hur länge tar det att ta fram ett vaccin mot borrelios, bedömer du?

- Vaccinet är på väg. Ett vaccin finns men det togs bort från marknaden. I Sverige forskar man kring temat, även i USA.

Behovet av ett vaccin finns men man behöver inte vaccinera alla.

- Det viktigaste är att hitta fästingarna. Det borde vara normalt för oss alla att syna oss själva med tanke på fästingar.

- Vaccinet kommer men när, det kan jag inte säga.

Svenska Yle har skrivit många artiklar om kronisk borrelios, otydliga symtom och kritiska kommentarer – du hittar dem bakom den här länken!