Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stockholm Pride växer för varje år

Från 2015
Uppdaterad 01.08.2015 23:16.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Rekordmånga deltagare i Stockholm Pride - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Arrangörerna för Stockholm Pride uppskattar att en halv miljon människor följde med prideparaden som ringlade sig genom Stockholms centrum på lördagen.

För artonde gången ordnades prideparaden i Stockholm och ett av årets rekord sattes av det antal ekipage som deltog i paraden, nämligen minst 193 stycken. Förra året var 154 ekipage med i paraden.

Stockholm Pride 2015
Bild: EPA/VILHELM STOKSTAD

– Det växer för varje år och vi märker att intresset ökar både från företag och myndigheter att vara med. Men även privatpersoner som vill delta med egna ekipage blir allt fler, säger Joanna Ljunggren, presschef på Stockholm Pride, till SVT.

Arrangörerna säger att paraden lockade 40 000 deltagare som gick i själva paraden.

– Det är fantastiskt, att det skulle bli sådant här väder. Svenskarna, stockholmarna och turister, alla sluter upp. Det är en viktig signal som Sverige skickar till omvärlden, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, till Aftonbladet.

Prideparaden i Stockholm 2015.
Bild: AFP / Lehtikuva

Också Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra fanns med i vimlet.

– Det är viktigt att visa att alla ska kunna vara den man är och älska den man vill.

Hbtq-festivalen Stockholm Pride har pågått sedan måndagen och har bestått av bland annat föreläsningar, workshops och fester. Temat för årets pride i Stockholm har varit att arbeta mot normer som begränsar vardagen. Prideveckan kulminerar i dagens prideparad.

Stockholm Pride 2015
Bild: EPA/VILHELM STOKSTAD

Diskussion om artikeln