Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen: Jyväskylämisshandeln var planerad

Från 2015
Uppdaterad 02.08.2015 17:05.
nynazistiska Finska Motståndsrörelsen misshandlade utomstående i Jyväskylä 1.8.2015.
Bildtext Finska Motståndsrörelsens medlemmar misshandlade tre personer i Jyväskylä på lördagen.
Bild: Str / Lehtikuva

Misshandeln som skedde i samband med den nynazistiska Finska Motståndsrörelsens demonstration i Jyväskylä på lördagen var planerad, berättar polisen. En av de misshandlade var samma person som knivhöggs i Jyväskylä stadsbibliotek 2013.

Polisen har anhållit sju demonstranter medan sju andra har släppts fria. Alla 14 misstänks fortfarande för bland annat misshandel och våldsamt upplopp. Bland de gripna finns två svenska medborgare och folk från ledningen för den Finska motståndsrörelsen.

Demonstranterna hade försett sig med skydd och förbandsmaterial, vilket enligt polisen tyder på att de var beredda på våldsamheter.

Enligt polisen skedde misshandeln på lördagen på en given signal när demonstrationståget var på väg att återvända mot startplatsen. Därefter stormade demonstranter från den Finska Motståndsrörelsen in i varuhuset och misshandlade tre personer.

Det handlar alltså om samma person som blev knivhuggen år 2013 som igår blev misshandlad.

En av de misshandlade personerna var offret i knivhuggningen i januari i Jyväskylä 2013 och var målsägande i en rättegång för två år sedan då en av Motståndsrörelsens medlemmar dömdes till fängelse för ett knivdåd på biblioteket i samband med en bokpublicering

– Vi vet att en av de misshandlade var offret i knivdådet i Jyväskylä stadsbibliotek 2013. Det handlar alltså om samma person som blev knivhuggen år 2013 som igår blev misshandlad, säger kommunikationsansvariga Katja Patronen vid Polisinrättningen i Inre Finland.

De två andra misshandelsoffren, en kvinna och en man, tillhörde mannens sällskap.

Kolehmainen: Graden av organisering överraskade

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen säger att Finska Motståndsrörelsens organiseringsgrad kring upploppet under demonstrationen kom som en överraskning för polisen, fast polisen förberett sig inför marschen.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen
Bildtext Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.
Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

– Vi hade inte skapat ett scenario för situationer som den här. Det är klart att man alltid tänker igenom det värsta, men den här graden av organisering överraskade en aning. Som att de i förväg hade kommit överens om hur de skulle gå till väga.

Kolehmainen säger att våldsamma meningsyttringar inte hör till ett demokratiskt samhälle.

– Jag anser att det är dåligt att man felanvänder yttrande- och församlingsfriheten som är tryggade i grundlagen. Man skapar upplopp och börjar härja. Det är ett oroväckande drag att våld riktas mot utomstående och poliser som sköter sitt tjänsteuppdrag.

Enligt Kolehmainen är förebyggande verksamhet och underrättelseverksamhet de bästa sätten att ta tag i extremism.

– För det första borde man i ett så tidigt skede som möjligt kunna ingripa när det gäller våldsam extremism och ta reda på vad personens motiveringar att rekrytera sig i sådana rörelser är och erbjuda alternativ. För det andra är det viktigt att följa med underrättelseinformation och se till att situationer som dessa inte händer.