Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Loppis i många olika former

Från 2015
Uppdaterad 03.08.2015 08:52.
Andreas Berg vid Combo Loppmarknad
Bildtext Andreas Berg
Bild: YLE/ Caroline Lång

Loppis är en trend som växer. På bara några år är det inte längre tabubelagt att köpa kläder, accessoarer och möbler från loppmarknader.

Det finns fysiska loppmarknader, nätloppisar, "roskalavat" och Facebookloppisar. Bara i Vasa området finns det över 10 facebookgrupper där man kan sälja, köpa och byta. Varje grupp verkar ha en livlig kommers. I Vasa finns det också runt tio olika fysiska loppmarknader. Senast den första augusti öppnade en ny loppmarknad och outlet i Vasa.

- Förutom loppis har vi också en outlet. Varorna i outleten har vi bland annat köpt in från Sverige och Danmark, säger ägare Andreas Berg.

Combo Loppmarknad
Bildtext Loppiset Combo.
Bild: YLE/ Caroline Lång

Tror på konceptet

Konceptet för Combo är att det ska vara rent och belysningen ska vara i skick. Gångarna ska vara breda så att kunderna ska kunna röra sig. Det ska kännas som ett varuhus men varorna är förmånligare.

Berg ägde tidigare en loppmarknad i Sunnanvik i fyra år.

-Där kom utrymmet i emot, vi ville ha större utrymmen men det fanns inga möjligheter att bygga ut så det var en anledning till att vi ville flytta, säger Berg.

Kommer tillbaka till en bekant byggnad

Bygganden i Risö har en speciell anknytning till Berg, det var tidigare hans farfar som hade möbelaffär där.

- Utrymmet hyrdes ut till Vepsäläinen i sju år men nu har jag renoverat upp den. Det känns som att komma hem på ett vis, säger Berg.

Prissättningssystemet som loppmarknaden använder liknar vanliga affärssystem.

- Vi skapar en individuell streckkod åt varenda försäljare. Streckkoden är den samma, oberoende om du har bord nu eller om två eller fem år. Så om din vara säljs två veckor efter att du lämnat oss så får du fortfarande pengar för dina varor som kanske lämnat kvar, säger Andreas Berg.

Men vad är det som lockar med loppis då det kan finnas så stort utbud?

Jannike Snellman-Sundström kallar sig för loppisfantast. Hon har aktivt gått på loppis de senaste sju åren. Hon tycker att det är terapeutiskt att gå i lugn och ro på loppmarknader. Hon brukar gå ett par gånger i vecka eller minst ett par gånger i månaden beroende på tid.

- Jag har nog tittat på nätloppisar som Facebookloppis men jag tycker att fynden i flödet försvinner bland alla kaffekoppar och söndriga t-shirts. Jag tycker om att gå och känna på varorna, säger Jannike Snellman-Sundström.

Hennes bästa fynd hittills är två svarta retrofotöljer i läder. Det kan ibland vara svårt att hitta fynd bland hyllorna. Snellman-Sundströms tips är att man gräver i de konstigaste högarna, för där brukar de riktiga fynden gömma sig.

Jannike Snellman-Sundströms loppisfynd
Bildtext Jannike Snellman-Sundströms retro skinnstolar som hon fyndade på loppis
Bild: Privat

Priserna stiger

- Det negativa är priserna har gått upp mycket sedan jag började för ett par år sedan. Det är inte ofta man hittar varor till loppispris. Folk har fått upp ögonen för loppis och då har också säljarna börjat höja sina priser, säger Jannike Snellman-Sundström.

En som gillar att handla på Facebookloppis är Linda Holm som bor i Kvevlax.

- Jag tycker att det är jättebra med loppis. Man kan återvinna, minska på sopberget och upprätthålla en mer hållbar livsstil, säger Linda Holm.

Linda Holm tycker att det är enkelt med Facebookloppis. Man behöver inte passa några tider utan man kan kolla utbudet då det passar en.

- Jag är medlem i de flesta loppisgrupper på Facebook som finns här i nejden. Jag söker mest efter barnkläder, säger Linda Holm.

Linda Holm med ett loppisfynd
Bildtext Linda Holms fynd till sin dotter, en barnsäng i nästan nytt skick.
Bild: Privat

Känns tryggt att betala

Betalningen är något som kan oroa de flesta då de handlar på nätet. Men Holm har inte haft några problem.

-På Facebookloppis har det inte varit några problem. Folk har sina riktiga namn så man vet vem det är som säljer. Det gör det svårare att hålla på med lurendrejeri, säger Holm.

Holm säljer också en del på Facebookloppis.

- Det är så enkelt att ta en bild och sätta det på Facebook. Sedan kommer man bara överens om en tid som passar säljare och köpare, säger Holm.

Ett av Holms bästa fynd var en barnsäng som nästan var oanvänd.

- Vi hade tittat på samma säng i affären tidigare på dagen och då jag kollade på Facebookloppis hittade jag samma typ av säng för halva priset. Det var ett bra fynd, säger Linda Holm.

Facebook-loppis

Facebookloppis gruppen "Loppis utan regler" har över 5000 medlemmar och den startades av Camilla Vördgren i maj 2013.

- Jag administrerade en grupp som heter "Barnloppis i Jakobstadsnejeden". Gruppen har en del regler och man måste sätta annonserna på vissa sätt och även radera dem på vissa sätt. Administratörerna hade bland annat i uppgift att raderar annonser som var insatta fel. Då tänkte jag att det skulle vara skönt med en loppisgrupp som inte hade några regler alls, säger Vördgren.

Camilla Vördgren
Bildtext Bildtext: Camilla Vördgren administrerar två loppisgrupper på facebook.
Bild: Privat

Inga regler var eftertraktat

Gruppen har tagits emot positivt av användare som inte orkar med en massa regler. Men att administrera gruppen tar ändå en del tid av Vördgren.

- För ett par dagar sedan hade jag över 100 förfrågningar som ville komma med i gruppen. Många har försäljningsprofiler och bluffprofiler med virus. Jag kollar alltid profilen på alla ansökningar. Jag ser om de har gemensamma bekanta med andra gruppen är den personen från finland, säger Vördgren.

Fördelar med Facebook

Fördelarna med Facebookloppis enligt Vördgren är att man möjlighet att diskutera priset och att det inte blir så många förhastade köp.

- På fysiska loppis kan man känna att man måste köpa en vara för att den kan vara borta nästa gång man kommer. På Facebookloppis kan man backa ur köp ifall varan inte passar, säger Vördgren.