Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA utlovar flygstöd åt sina "egna" rebeller i Syrien

Från 2015
Uppdaterad 03.08.2015 16:32.
Ett amerikanskt stridsflygplan av typen F-15E Strike återvänder från en räd mot Islamiska statens ställningar i Syrien.
Bildtext Ett amerikanskt stridsflygplan av typen F-15E Strike återvänder från en räd mot Islamiska statens ställningar i Syrien.
Bild: EPA/US AIR FORCE/MATTHEW BRUCH

USA utlovar flygstöd åt syriska rebeller som amerikanerna har utbildat i Turkiet. Beslutet kan innebära att USA tvingas bomba både jihadister och syriska regeringsstyrkor för att skydda proamerikanska rebeller.

Ett femtiotal rebeller som USA har utbildat angreps i slutet av förra veckan av den radikala Al Nusrafronten (Jabhat al-Nusra), kort efter att de proamerikanska rebellerna hade gått över gränsen mellan Turkiet och Syrien.

Jihadisterna tog också ett tjugotal rebeller som gisslan, inklusive deras kommendör. Deras öde är nu okänt.

Al Nusra hotade också att i fortsättningen angripa alla proamerikanska som ingår i den såkallade Division 30.

Al Nusra är terroristnätverket Al Qaidas officiella representant i Syrien och gruppen samarbetar med flera av de största rebellgrupperna i Syrien.

Oklara regler för flygstödet

Varken Vita huset eller försvarsministeriet Pentagon vill gå in på detaljer om vilka exakta villkor som gäller för flygangrepp inne i Syrien.

-Vi vill inte gå in på detaljer, men vi har hela tiden sagt att vi vidtar alla åtgärder som krävs för att garantera att dessa styrkor kan utföra sitt uppdrag, säger det Nationella säkerhetsrådets talesman Alistair Baskey.

Vita Husets talesman medger i varje fall att beslutet kan leda till en militär konfrontation mellan USA och president Bashar al-Assads regeringsstyrkor, om den syriska armén angriper proamerikanska rebeller.

Så gott som alla amerikanska flygräder i Syrien har hittils riktats mot IS för att stöda kurdiska rebeller i Kobani och andra städer i kurddominerade områden i nordöstra Syrien.

En del attacker har också riktats mot Al Nusra, men USA har tills vidare undvikit angrepp på den syriska armén eller flygvapnet.

USA har länge hävdat att man inte har något icke-angreppsavtal med Bashar al-Assad, men det syriska flygvapnet har inte gjort något för att förhindra amerikanska flygattacker i Syrien.

Svårt att rekrytera rebeller

USA har haft svårt att rekrytera moderata syriska rebeller till sina träningsläger i Turkiet och Jordanien efterson USAs villkor har varit att rebellerna endast kämpar mot IS och inte mot Assads regeringsstyrkor.

De allra flesta moderata rebeller ser Assad som sin främsta fiende, och är redo att samarbeta även med radikala jihadister för att besegra honom.

USAs mål har varit att utbilda över 5 000 moderata rebeller per år men hittils har endast 54 rebeller utexaminerats från ett träningsläger i Turkiet.

De allra flesta som har varit intresserade av amerikansk militärutbildning har antingen hoppat av mitt under träningen eller inte klarat av de stränga kontroller som USA har infört.

Även Turkiet dras in i kriget

USA och Turkiet gick nyligen in för ökat samarbete för att motarbeta IS och Turkiet har för första gången bombat IS baser i Syrien.

Turkiets mål är att bilda en så kallad skyddszon i norra Syrien, delvis för att förhindra att syriska kurder utökar sitt existerande självstyrda område i nordöstra Syrien invid den turkiska gränsen.

Den kurdiska PYD-gerillan som USA samarbetar med, anklagade i förrgår Turkiet för att flera gånger ha bombat kurdmilisens ställningar i Syrien.

Turkiet hävdar att det enbart var fråga om misstag.

USA fick för sin del rätt att utnyttja den turkiska flygbasen Incirlik för attacker mot IS i Syrien.

Amerikanerna förnekar också att de skulle ha övergett sina kurdiska allierade i Syrien till förmån för Turkiet.

Syriskt militärplan störtade i stad

Ett syriskt militärplan störtade i den rebellkontrollerade staden Ariha i nordvästra Syrien i närheten den turkiska gränsen på måndagen.

Minst tjugotre människor har dödats och flera tiotals människor skadats, uppger det Syriska människorättsobservatoriet SOHR.

Planet störtade under en av de flygräder som regimstyrkor utfört mot staden idag.

Det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet meddelar att det fortfarande är oklart hur många av de döda som fanns ombord på planet och hur många som dog på marken då planet störtade i ett livligt handelsområde och förstörde flera byggnader.

Den syriska regimarmén har inte kommenterat händelsen.