Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kauppalehti: Fortum nära avtal om Fennovoima

Från 2015
Uppdaterad 03.08.2015 11:15.
Ryskt kärnkraftverk.
Bildtext Ryskt kärnkraftverk.
Bild: Wikimedia.

Det ser ut att bli ett avtal mellan energibolaget Fortum och ryska TGC-1 gällande vattenkraften i Karelen. Det öppnar för att Fortum går in i Fennovoimas kärnkraftssatsning i Pyhäjoki.

Tidningen Kauppalehti citerar anonyma källor med nära kontakter till den finska regeringen:

"Vi inväntar ett positivt besked från Fortums sida. När något är under stor press leder det oftast till resultat", säger personen till Kauppalehti.

Motkrav för att gå in som ägare i kärnkraft

Fortum har sagt sig vara redo att gå in som ny delägare och därmed rädda Fennovoimas satsning i Pyhäjoki. Men motkravet är att man når en överenskommelse gällande den ryska vattenkraften.

För drygt en månad sedan strandade förhandlingarna med Fortum och i det skedet kom det kroatiska bolaget Migrit Solana in som en ny alternativ delägare från EU-området. Det bolaget ansågs dock ha för tydliga kopplingar till Ryssland, och underkändes.

Deadline om ett par dagar

På torsdag den här veckan ska regeringen ta slutlig ställning till projektet i Pyhäjoki. Senast då måste Fennovoimas ledning visa upp en ny, tillräckligt stor europeisk delägare. Minst 60 procent av ägandet måste vara inhemskt eller europeiskt. Annars kan hela satsningen förfalla.

Avtalet som Fortum försöker få till stånd med TGC-1 gäller köpet av en majoritetspost i ett 40-tal vattenkraftverk i Karelen.

Kauppalehti har också pratat med Kari Kautinen som sitter i Fortums ledningsgrupp, men han vill inte kommentera saken.