Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Jag har inte haft en frisk säsong på 15 år"

Från 2015
Uppdaterad 03.08.2015 14:32.
Sara Forsström i Sportmåndag 3.8.2015
Bild: Yle/ Christopher Marins

Prisskåpet hos orienteraren Sara Forsström är fyllt med pokaler och medaljer. På hennes meritlista finns bland annat 10 FM-medaljer och flera internationella topplaceringar. Medaljerna kunde ha varit ännu fler om hennes karriär inte varit så skadedrabbad. Det är 15 år sedan hon var helt frisk.

- Jag var 100 procentigt frisk hela året senast år 2000, så jag har inte haft en frisk säsong på 15 år, säger 33-år gamla Forsström i Sportmåndag (3.8).

Sara Forsström älskar orientering och har brunnit för sporten hela sitt liv. Därför är det svårt att sluta efter otaliga kontroller på kartan och alla kilometrar i skogen. Nu försöker hon trappa ner och bli en tävlande motionsorienterare.

- Det är ett tufft val. Skulle man ha frågat av mig för 15 år sedan när man ska sluta skulle jag troligtvis ha svarat att sedan när jag vunnit en VM-medalj eller är klart bäst i landet. Det var väldigt naivt av mig, säger Forsström som representerar OK Raseborg.

Söndriga senor och lösa benbitar

Nu har Forsström insett att det finns andra orsaker till att man tvingas lägga av. Kroppen måste vara helt frisk för att den ska orka. Det går inte att orientera halvskadad på toppen.

- Du kan inte ha halvskadade ben för det är ojämnt i skogen, säger den före detta Ekenäsbon.

Sara Forsström i Sportmåndag 3.8.2015
Bildtext Sara Forsström från OK Raseborg.
Bild: Yle/ Christopher Marins

Orientering medför vissa risker. Du kan givetvis skada dig i löpning på en slät yta, men i en ojämn skog med hinder ökar riskerna.

- Friidrott och löpning är mera monotont och påfrestar självklart kroppen, men i orientering är risken för olyckor större. Jag har vrickat foten så illa att en sena gick av och snubblat så att en benbit i låret lossade.

Koncentration, fysik och mycket mer

Som tonåringen satsade Forsström också på friidrott. Då försökte många få henne att välja friidrott, i stället för orientering.

Forsström valde ändå orientering. Hon älskar sporten för den kräver så mycket mer än en bra fysik.

- Orienteringen har så många olika utmaningar att den har tilltalat mig. Bland annat gäller det att kunna fokusera på kartan och ruttval.

Snabba beslut

Det krävs mycket av en orienterare på toppnivå. Listan Sara Forsström räknar upp är lång.

- Det krävs tillräckligt god fysik, uthållighet och löpstyrka att orka springa i "bracklig" skog. Man måste också kunna koncentrera sig till 100 procent på det man gör. Speciellt på långdistans ska du vara fullt koncenterad i över en timme, så det gäller att kunna läsa en karta och kunna orienteringstekniken.

Det gäller också att fatta snabba beslut.

- Speciellt i sprint kan det vara 20 kontroller och om du sätter fem sekunder extra tid på varje kontroll går det flera minuter tid till det.

Fotboll och friidrott lockar mera

Orienteringen i Västnyland har enligt Forsström varit undandgömd.

- Den har inte fått så mycket utrymme. Här finns stora fotbollsföreningar och friidrottsklubbar som har lockat barn och unga. I övriga Finland är orientering en jättestor gren.

Flera duktiga idrottare väljer ändå att träna i Västnyland.

- Hit kommer årligen toppidrottare från olika orienteringsklubbar. Här finns fina skogar och jättebra kartor.

Radio Vega Västnyland

13:37