Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fri konst i Vasa

Från 2015
Uppdaterad 06.08.2015 11:20.
Sanna Bertlin, guide på Kuntsi Museum i Vasa
Bildtext Sanna Bertlin, guide på Kuntsi museum i Vasa
Bild: Alexandra Häggman

Vad är konst? Det är en fråga som många undviker, för hur svarar man ”rätt” på den? Men på Kuntsi museum i Vasa vågar man väcka diskussion kring frågan.

Den fria konsten

I sommar pågår utställningen Out of the box, som är en samlingsutställning med konstverk av ca 20 konstnärer, alla från konstnärsandelslaget Forum Box – som står för den fria konstens möjligheter.

Vad är konst?

År 1963 orsakade konstnären Kain Tapper, som var en av våra kändaste skulptörer och också grundare till Forum Box, debatt inom konstkretsarna i Finland då han väckte frågan huruvida en stubbe kan anses vara konst. Efter hätska diskussioner kom man till slut fram till att ja, en stubbe kan vara konst.
En del av budskapet med utställningen Out of the box är också variationen, och att det är upp till åskådaren själv att svara på frågan ”vad är konst?”.

Många stilar, samma grundtanke

En av Kuntsi museums guider, Sanna Bertlin, tar oss på en rundtur genom utställningen, där många olika stilarter samsas i samma utrymme, men alla med samma grundtanke - tron på den personliga och fria konsten som strävar till att vara fri från kommersialismens snaror.

Museiguide Sanna Bertlin säger: ”Det var faktiskt en konstnär som sa åt mig för över tjugo år sen att om mina verk, om mina målningar, väcker debatt så pass att jag får negativ kritik, då har jag lyckats.”

Out of the box pågår på Kuntsi museum för modern konst i Vasa fram till den 27.9.2015.