"Slopa pekkasdagar och semesterpremier"
Regeringens samhällsfördrag borde innebära slopade pekkasdagar och semesterpremier. Det hoppas företagaren Marika Törnqvist i Raseborg, som anser att de är förlegade förmåner.
- Jag tycker att det handlar om bondförnuft. Varför ska man få lön för saker som man inte utför, frågar hon sig.
Flera anställda utan semesterpremie
Marika Törnqvist är företagare inom vårdbranschen i Västnyland. Hon har ett femtontal anställda och betalar semesterpremie till dem alla. Det handlar om en betydande summa som kunde användas bättre säger hon.
- Den summan kunde man ge som en bonus eller ha rekreation för arbetstagarna i stället.
- Det handlar också om kostnader för företaget. Varje euro som man kan spara kanske innebär att man kan ha flera mänskor på jobb.
Talkot måste omfatta alla
Enligt henne måste alla delta i talkoarbetet för att få ekonomin att rulla igen.
Pekkasdagar
- Tilldelas den som jobbar minst 8 timmar i dygnet eller 40 timmar i veckan.
- Poängen är att utjämna arbetstiden till i medeltal 36,6 timmar i veckan. Man får oftasts spara pekkasdagarna och då kan de användas till exempel i samband med semestern.
- Benämningen pekkasdagar fick sitt namn efter statsrådets inkomstpolitiska utredningsman Matti Pekkanen år 1984.
- Vi måste alla ge avkall på förmåner som olika fackföreningar har fått till stånd. Avtalen har säkert varit bra i något skede men de är gamla och borde ses över.
Marika Törnqvist understryker att talkoandan ska omfatta alla. I sin bransch träffar hon många som har handikapp eller som arbetar som närståendevårdare.
- Kommunen kan alltid besluta att dra in förmåner. Det är inte talkoarbete om bara vissa grupper måste avstå från sina förmåner.
Positivt gensvar
På gatorna i Ekenäs får förslaget om slopade pekkasdagar och semesterpremier rätt positiv respons.
- Vi har det ganska lyxigt här i landet och om det börjar gå mycket sämre så skulle jag vara villig att avstå från semesterpremien, säger ingenjören Sven-Oskar Karlsson.
Semesterpenning och semesterpremie
- Semesterpenning är ett särskilt tillägg som enligt kollektivavtal betalas tillsammans med semesterlönen och i vissa fall tillsammans med semesterersättningen.
- Semesterpremie (på finska “lomaltapaluuraha”) är ett liknande tillägg som också grundar sig på kollektivavtal. Utbetalning av semesterpremie förutsätter oftast att arbetstagaren återvänder till arbetet efter semestern.
Källa: Teknikens akademikerförbund TEK
Också Kerstin Lundström som jobbar inom blomsterhandeln kan tänka sig att med långa tänder ge avkall på semesterpremien.
- Man borde kanske allvarligt fundera på det, men inte är man den första som är villig att ge upp den förmånen, säger hon.
Johan Nordström jobbar som it-stödperson och får varken pekkasdagar eller semesterpremie.
- Pekkasdagar för vanligt arbete är onödigt och för min del kan man skippa semesterpremier också, konstaterar han.
Cecilia Degerlund, som jobbar inom restaurangbranschen, är däremot inte villig att ge bort sin semesterpremie.
- Det känns bra att få den där extra klumpen med pengar, så nä, säger hon.
Samhällsfördraget diskuteras
Semesterpremien och semesterpenningen grundar sig på kollektivavtal och är vanligtvis 50 procent av semesterlönen.
De som har 40 timmars arbetsvecka får så kallade pekkasdagar, det vill säga extra lediga dagar som kompensation för långa arbetsveckor.
Regeringen presenterade i går (3.8) sina mål för vad man vill uppnå med det så kallade samhällsfördraget och hur det ska genomföras.
Arbetsmarknadsparterna har tid fram till den 21 augusti att diskutera om man kan godkänna de övergripande målen för ett samhällsfördrag.
4.8.2015 kl. 10.57: Artikeln uppdaterades med faktarutor om pekkasdagar, semesterpenning och semesterpremie.