Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skägget är här för att stanna

Från 2015
Uppdaterad 04.08.2015 20:06.
Blivande barberare Björn Holm.
Bildtext Barberare Björn Holm.
Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

De propra frisyrerna och det välvårdade skägget är en stark trendmarkör.

Och det handlar inte endast om någon flyktig modefluga bland hipstrar. - Skägget och de städade frisyrerna är tillbaka, männen vill se stilrena och snygga ut, säger Björn Holm som utbildar sig till barberare.

Programmet är inte längre tillgängligt
Björn Holm på Klipperi.
Bildtext Barberarens arbete är ett noggrannt hantverk.
Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

Björn Holm utbildar sig till frisör och jobbar på läroavtal som barberare på Klipperi i Jakobstad. Han har tydligt märkt hur skägget kommit tillbaka under de senaste åren, och trenden ser inte ut att mattas av.

- Dagens frisyrer har sitt ursprung i modet under 1920- och 30-talet, men då var de flesta slätrakade. Nu väljer man ofta att kombinera en klassisk 30-tals frisyr med ett skägg. Frisyr och skägg bildar en snygg och proper helhet, säger Holm.

I morfars fotspår

Holm är utbildad formgivare och redan som 16-åring gjorde han sina första försök som frisör. Och steget mellan att vara formgivare och barberare är egentligen inte så stort.

- Det kreativa, linjerna och ögonmåttet har alltid funnits med i allt jag gör. Min morfar var barberare och det var med hans rakapparater och saxar som jag började klippa. Så man kan gott säga att jag går i hans fotspår. Till slut tog jag steget och satsade på det här yrket fullt ut.

Holm utbildar sig till frisör via Yrkesakademin i Österbotten, men det är barberare han främst vill bli. Holm jobbar på lärovatal på Klipperi och där får han handledning av Eva-Britt Snellman.

- Eva-Britt har som jobbat som barberare i drygt 40 år och jag lär mig mycket av henne. Sen studerar jag också självständigt för att följa med trender och lära mig nya tekniker, säger Holm.

Trettioåringarna odlar skägg

De som i dag oftast bestämmer sig för att odla skägg är i 30-års åldern.

- Många provar först mest på skoj, men börjar trivas i sitt skägg. För många är det en överraskning att de ens får till ett täckande skägg.

Björn Holm på Klipperi.
Bildtext En barbershop är något av en oas mitt i den stressiga vardagen.
Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

Och även om anlagen för skägg varierar mellan så kan i varje fall de allra flesta få till ett snyggt skägg.

- Tumregeln är att låta det växa fritt i tre till fyra månader, då får skägget eget liv och man ser hur det växer naturligt. Sen kan man gå till barberaren för att forma skägget.

Skägget ser fylligare ut efter att det trimmats och man kan välja form på sitt skägg enligt ansiktet.

- Har man till exempel ett väldigt avlångt ansikte så kan man hålla skägget rätt kort och undvika alltför höga frisyrer. Man får lägga till där det fattas och ta bort där det är för mycket för att få till bra proportioner.

Den som väljer att anlägga skägg kan räkna med kommentarer säger Holm.

- Det kan kännas ovant både för en själv och för omgivningen. Men man ska göra som man själv känner och köra sitt eget race.

Barbershop

Klipperi i Jakobstad.
Bildtext Vax och olja gör susen för hår och skägg.
Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

Ute i världen finns det många manliga barberare men Finland är de rätt få. Klipperi fungerar som en traditionell barbershop med drop in-klippning. Utanför Klipperi snurrar en barberpole, en röd- och vitrandig stång, som visar att barbershoppen är öppen. Den som kommer in först blir betjänad först.

- Ibland kan kunderna få vänta en stund på sin tur. Men det ska vara hemtrevligt och mysigt. Hit kan man komma för att ansa sitt skägg och slappna av en stund mitt i den stress som vi lever i i dag, säger Holm.

Den här dagen har Holm fixat håret och trimmat skägget på en brudgum.

- Jag är är alltid noggrann och på en brudgum ska varje hårstrå ligga perfekt. Frisyren kommer ju att förevigas på bröllopsfotot och det är viktigt att brudgummen känner sig okej med sitt utseende och kan njuta av dagen, säger han.

Bra arbetsredskap är a och o.
Bildtext Få men bra produkter och bra verktyg.
Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

Snyggt och enkelt

Holm är väldigt noggrann när han klipper sina kunder.

- Ett tränat öga ser direkt om det finns ojämnheter i hårlängden.

Någon stor förespråkare av styling-produkter är han inte.

- Vax till håret och olja för att vårda skägget och dofta gott, det räcker. Det är som Eva-Britt brukar säga, en välklippt frisyr faller på plats av sig själv och ser bra ut, säger Holm.