Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Politiker sätter ner foten mot våldet

Från 2015
Uppdaterad 03.08.2015 21:21.
Bildtext Eero Heinäluoma
Bild: Yle

Tre toppolitiker kräver att våldshandlingar fördöms och att man befattar sig med orsakerna. Riksdagsledamöterna Sirkka-Liisa Anttila (C), Eero Heinäluoma (SDP) och Pekka Haavisto (Gröna), som deltog i programmet Morgonettan i TV1 funderar också över om en förening som använder sig av våld fyller laglighetskriterierna.

Under Finska motståndsrörelsens våldsamma demonstration i Jyväskylä i lördags anföll en grupp nynazister utomstående i ett köpcentrum. De tre politikerna förkastar enhälligt användandet av våld. Också att muntligt uppvigla till våld anses öka hotet om våld i vårt samhälle.

- Det här måste tas på allvar. Det är inte längre bara fråga om enstaka handlingar utan den här organisationen har utfört flera våldshandlingar mot oliktänkare, betonar Heinäluoma.

De tre politikerna funderar över om en föreningsverksamhet som siktar in sig på våld och äventyrar andras säkerhet kan anses laglig. Heinäluoma anser att myndigheterna borde ta ställning till detta.

- Upprepat våld hör inte till normal föreningsverksamhet, utan är klart olaglig. Det verkar som att myndigheterna inte hittills har insett problemets allvar. Myndigheterna måste ingripa, säger också Haavisto.

- Sådant kan helt enkelt inte tillåtas, konstaterar Anttila. Man måste utreda vad som finns i bakgrunden så att medel hittas för att ingripa. Den lagliga ordningen i samhället måste upprätthållas, och en dylik verksamhet hör inte hit.

"Partierna måste ta avstånd"

Den tidigare ministern, Samlingspartiets EU-parlamentariker Henna Virkkunen, har uppmanat Samlingspartiet och Centern att överväga om de kan ingå i en regering där det också sitter ett öppet rasistiskt, till och med fascistiskt parti. Samtidigt ser Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo inget samband mellan sitt parti och Finska motståndsrörelsen.

Den sannfinländske riksdagsledamoten Olli Immonens skriverier på Facebook får ingen syndaförlåtelse av de tre riksdagsledamöterna.

- Alla partier bör ta klart avstånd från sådan verksamhet, speciellt då det är fråga om ett regeringsparti. Det är klart att man också ute i världen följer med nynazistisk verksamhet. Till nazisternas handlingsmönster hör att gå till våldsamt angrepp mot demonstranter och oliktänkare och att idealisera sådant, säger Heinäluoma.

Fel budskap

Heinäluoma utgår ifrån att partierna i Finland, speciellt representanter för regeringspartierna inte kan uppträda på samma tillställningar som nynazister.

- Det ger fel budskap av Finland och också fel budskap inom Finland. Etablerade partier kan inte uppmuntra en sådan verksamhet utan det måste råda fullständig nolltolerans, säger Heinäluoma.

Enligt Anttila har regeringspartierna diskuterat Immonens skriverier åtminstone en gång. Hon litar också på att resultatet av diskussionerna inte utgör något hinder för regeringssamarbetet.

- Efter händelserna för några dagar sedan behövs nya diskussioner. Vi måste utreda hur Sannfinländarna förhåller sig. Vi har inte råd att bygga upp ett sådant samhälle som hotar sina medlemmar. Människornas säkerhet har försvagats, beklagar sig Anttila.

Anttila funderar också över om Immonens skriverier kan ligga bakom händelserna i Jyväskylä. Det här kan vara en snöboll som har satts i rörelse, om vi inte ingriper, säger hon.

Haavisto konstaterar att fastän en stor del av Sannfinländarna inte godkänner våld finns det gränsfall. Enligt honom är problemet med Immonens inlägg att då man uppviglar mot invandrare leder det till ett större hot om våld. Det sänker tröskeln att använda våld.

- Man måste vara noga med vad man säger, i politiken är tal det samma som handling, säger Haavisto.

Yle Uutiset/ Päivi Dahl

Diskussion om artikeln