Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Att paddla är nödvändigt

Från 2015
Uppdaterad 31.01.2020 09:16.
Kaj Arnö
Bildtext Kaj Arnö i paddlingstagen
Bild: Yle/Peter Lüttge

Kaj Arnö är helt säkert en av de stora profilerna på Nagu, ögruppen i den Åboländska skärgården. Han är inte bara personen bakom ökända (sic!) Bertel Nagubo utan också en paddlingsentusiast av rang.

Kaj upprätthåller bland annat nätsidan nagukajak.fi där du hittar all information om paddling i Nagus skärgård.

När han tog kontakt med mig blev jag förvarnad. En paddlingstur skulle det absolut bli. Bra att jag hade lämpliga kläder med mig.

Furuvik

Kaj Arnö delar sin tid mellan den tyska metropolen München och idylliska Nagu. Hans sommarställe där heter Furuvik och det var inte så svårt att hitta. Det finns mitt i byn.

nagu
Bildtext Den pampiga infarten till Furuvik
Bild: Yle/Peter Lüttge
nagu
Bildtext Jag trodde att jag skulle sova i gästhuset men jag fick bo i självaste huvudbyggnaden.
Bild: Yle/Peter Lüttge
nagu
Bildtext Furuvik
Bild: Yle/Peter Lüttge
nagu
Bild: Yle/Peter Lüttge

Huset utstrålar gammaldags snickarglädje. Det köptes en gång i tiden av hans föräldrar som numera båda vilar på kyrkogården intill.

nagu
Bildtext Nagu kyrka
Bild: Yle/Peter Lüttge
nagu
Bildtext En fin gotisk gråstenskyrka från 1440-talet
Bild: Yle/Peter Lüttge

Jag hämtar Kaj från busstationen på kvällen dit han anländer direkt från München. Vi är båda ganska trötta och går tidigt till sängs. Nästa dag väntar en tuff paddling på oss.

Kirjais runt

På morgonen äter vi gröt för att ha en bra grund att paddla på. Kaj kollar väderleksrapporten. Hyfsat soligt väder utlovas. Ganska kallt som vanligt den här sommaren. Och dessutom en ganska styv vind från väst.

kirjais
Bildtext Sjökortet som visar ön. Motsols hoppas vi att få fina surfvågor när vi rundar ön på sydsidan.
Bild: Yle/Peter Lüttge

Vi skall bli fyra som skall anta sig utmaningen. Förutom Kaj och jag är det Aaro Söderlund och Joakim Enckell. Vi är alla erfarna kanotister men jag är den enda som inte har paddlat en meter den här sommaren.

Dessutom skall jag för första gången i mitt liv paddla i en främmande kajak. Får se hur det går.

Vi åker i Joakims bil till Kirjais. Han har en släpvagn som rymmer fyra kajaker så vi får allt med på en och samma gång. Väl framme finns där en fin sandstrand. Perfekt för att sjösätta våra kajaker. Och så bär det av.

Ungefär halvvägs gör vi det ack så viktiga strandhugget. Att paddla gör en hungrig. Fram till pausen var det motvind. Inte så farligt än så länge.

Efter pausen blir det så fin medvind som gör det möjligt att surfa på vågorna. Som mest kommer vi upp i en medelhastighet på 8 km/h. Efter att vi har rundat öns östspets får vi dock ganska tuff motvind.

kajak
Bild: Kaj Arnö
rutten
Bild: Kaj Arnö

Vi paddlade dryga 16 km på ca 5 timmar. Den sista timmen var jag nog ganska trött i ärlighetens namn. Men nu skall det bli mera paddling i augusti. Det lovade jag till mig.

Kaj Arnö
Bildtext Ölet smakade bra på kvällen
Bild: Yle/Peter Lüttge

Mer om ämnet på Yle Arenan