Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skärpt säkerhet inför lördagens demonstration i Åbo

Från 2015
Meillä on unelma demonstration
Bildtext Så här såg det ut när Vi har en dröm-demonstrationen ägde rum i Helsingfors förra veckan. På lördag är det Åbos tur.
Bild: Joona Suni/X3M

Arrangörerna av demonstrationen Vi har en dröm, för ett öppet och mångkulturellt Finland i Åbo har skärpt sin säkerhet efter oroligheterna vid en demonstration med högerextrema anhängare i Jyväskylä förra veckan.

Panda Eriksson, som är en av arrangörerna till Vi har en dröm-kampanjen, är ändå inte särskilt orolig inför lördagens demonstration.

- Vi har ett bra samarbete med polisen och det är ju de som ansvarar för säkerheten eftersom det är en demonstration. Men vi har också dubblat antalet ordningsvakter för säkerhets skull. Helt enkelt för att det lugnar människor att se att det finns många ordningsvakter, säger Eriksson.

Panda Eriksson.
Bildtext Initiativtagare Panda Eriksson är inte orolig för att lördagens demonstration ska bli våldsam, men satsar hellre på för många ordningsvakter än för få.
Bild: Yle/Carmela Johansson

Skyddspolisen utreder som bäst fallet i Jyväskylä och om det finns skäl att höja polisens beredskap i Åbo under veckoslutet.

- Än så länge har vi inte höjt beredskapen inför veckoslutet. Men om Skyddspolisen kommer fram till att det behövs, så kommer vi att höja säkerheten och se till att det finns tillräckligt med poliser på plats, säger överkommissarie Timo Malinen vid Åbopolisen.

Mot rasism, inte parti

Sannfinnländarna håller även sina partidagar i Logomo i Åbo nu på veckoslutet. Eriksson medger att det var ett medvetet drag att ordna demonstrationen samtidigt, men demonstrationen är inte kritisk mot partiet utan mot rasism.

- Alla Sannfinnländare som är emot rasism är välkomna med. Det är en fredlig demonstration och en folkfest för ett öppet och mångkulturellt Finland.

Vi har en dröm demonstrationen ordnas på Salutorget i Åbo nu på lördag.