Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Utmanande sommar på Jussarö"

Från 2015
Jussarö fyrudde.
Bildtext Såhär ser Jussarö fyrudde ut från ovan.
Bild: Hans-Erik Nyman

Första sommaren som företagare på Jussarö i Ekenäs skärgård har varit utmanande, säger företagaren Jari Pohjalainen på rederiet Origo. Han har i varje fall fått mersmak och vill fortsätta utveckla verksamheten nästa år.

Gästhamnen på Jussarö har i medeltal haft besök av 15 båtar per dag. Det finns totalt 28 båtplatser i gästhamnen.

Pohjalainen kommer att hålla gästhamnen öppen åtminstone till slutet av augusti. Han hoppas på ett uppsving för hamnen då bastun äntligen kan tas i bruk i mitten av augusti.

Färre kryssningar än planerat

Också kryssningarna från Ekenäs till Jussarö har lockat besökare. Till en början ordnades kryssningarna fyra gånger per vecka.

Men efter att rederiet kört vissa kryssningar med endast ett fåtal gäster, beslöt man att endast ordna utfärderna på lördagar och söndagar.

- Efter det har det i medeltal varit 12 personer på utfärderna till Jussarö, säger Jari Pohjalainen.

Jussarö-företagaren Jari Pohjalainen framför ett fantasihus i Naturum i Ekenäs. I huset finns brädor från Sjöblomska huset på Jussarö från 1800-talet.
Bildtext Jari Pohjalainen.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Det finns plats för 15 personer per kryssning. Den sista utfärden ordnades i söndags (2.8). Det var en vecka tidigare än planerat.

Pohjalainen kommer att fortsätta som företagare på Jussarö nästa år. Han vill också utveckla verksamheten, men avslöjar inte mera om sina planer i det här skedet.