Finska blåbär säljs främst i Asien
Vilda blåbär från de finska skogarna säljs ofta till Kina, Japan och Sydkorea. Här hemma säljs mer odlade blåbär som importerats utifrån. Finska blåbär används ofta i diverse kosttillskott som säljs på den asiatiska marknaden.
Under de senaste åren har efterfrågan på finska blåbär ökat kraftigt, enligt Arktiska Aromer, som är en branschorganisation för naturprodukter. I takt med att buskblåbär blivit vanligare har blåbär från skogarna blivit populärare.
– Efterfrågan på vilda blåbär har ökat, eftersom den odlade blåbärsskörden varit så stor i Kanada, USA och delar av Europa. Skörden är mångdubbelt större jämfört med blåbärsskörden som vi får ur skogarna och ut till försäljning, säger Arktiska Aromers vd Simo Moisio.
Vilda blåbär innehåller tre-fyra gånger mer antocyaner än odlade blåbär och det har ökat efterfrågan på finska blåbär, tror Moisio. Antocyaner är vattenlösliga flavonoider, som bedöms ha positiv inverkan på hälsan.
Import från Ryssland, export till Asien
Det är främst Kina, Japan och Sydkorea som får njuta av den finska blåbärsskörden. En del blåbär säljs också i Tyskland och Italien. Också Sverige importerar finska blåbär om skörden blivit bättre här.
– Blåbärsföretagen har aldrig haft problem med att sälja vidare sin skörd. De senaste åren har de fått 5-6 miljoner kilogram blåbär. För 10-15 år sedan plockade de 1-2 miljoner kilogram, så intresset för vilda blåbär har ökat, säger Moisio.
Den största delen av de vilda finska blåbären, över 4 miljoner kilogram, säljs utomlands.
– I Finland importeras billigare blåbär än vi själva exporterar. Det mesta av de finska kvalitetsblåbären hamnar i Asien, där de används i kosttillskott, säger Moisio.
Finland importerar i sin tur blåbär från Ryssland, Sverige och de baltiska länderna.
Moisio säger att finska blåbär snart är lika populära som lingon.
– Lingon är fortfarande det viktigaste bäret här i Finland, eftersom den vilda lingonskörden är större. Men snart kommer nog blåbären att passera lingonen när det gäller lönsamhet.