Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Vad ligger bakom det växande intresset för religion och andlighet?

Uppdaterad 17.08.2015 15:02.

Sverige är att av världens mest sekulariserade länder, ändå är intresset för andlighet stort. På sin resa genom Sverige träffar programledaren Anna Lindman människor som alla har en sak gemensamt. De har funnit en tro som ger deras liv en mening. Hon vill försöka förstå vad de hittat och vill möta människan bakom tron. I serien tar hon del av bland annat kramterapier, meditationer, offerriter och tungotal.

Från Sverige till himlen
Yle Fem måndagar kl. 18.30 med start 10.8.2015
7 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: SVT, Nordvision

Program 1 (10.8.2015)
När Bosse var 23 år hamnade han i en svår kris. Ingenjörsjobbet och den fina lägenheten räckte inte, så han åkte till Indien. Sedan drygt trettio år har han levt i enlighet med sin guru Babajis läror och driver ett indiskt ashram i Roslagen. Anna Lindman landar hon i ett slags mini-Indien, mitt på den svenska landsbygden.

Program 2 (17.8.2015)
Boris var i tjugoårsåldern när han bestämde sig för att bli munk. Nu, tjugo år senare, brottas han fortfarande med beslutet. Ett liv i kloster innebär att leva i celibat, att aldrig ha egna pengar och att tvingas bo med människor man inte själv valt. Varför vill någon leva så? Anna Lindman testar på livet i Östanbäcks kloster.

Program 3 (24.8.2015)
Kan man ha sex med universum och komma närmare Gud genom en orgasm? Det menar Charlotte, som vigt sitt liv till att undervisa om andligt sex. Anna får lära sig om tantra och gudinnemeditation och hon får vara med på en Yoni-Puja, en ritual för att helga det kvinnliga könsorganet.

Program 4 (31.8.2015)
Heli och Seija är romer, men lika viktig som den romska identiteten är för dem är det att de också är kristna och pingstvänner. Och de är stolta över smeknamnet bönesystrarna. Varför är det så många romer i Sverige som väljer att gå med i just Pingstkyrkan? Anna får följa med på bönemöte och hon får inblick i vad kyrkan betytt för många romer.

Program 5 (7.9.2015)
Det pratas mycket om att vi ska leva i nuet, att vi ska leva mindful. Men vad betyder det? Under några dagar får Anna följa med Gunnar som valt att viga sitt liv till mindfulness, meditation, och att hitta sig själv. Det blir skrattmeditation, fruktfest och väldigt många kramar, saker som Gunnar upptäckt gör skillnad och kan förändra människors liv.

Program 6 (14.9.2015)
Jannika är visserligen uppvuxen med en pappa som är präst i Svenska kyrkan, men hon tyckte aldrig riktigt att det där med kristendomen fungerade för henne. När hon öppnade Koranen däremot, tyckte hon att den talade direkt till henne. Men livet som konvertit är inte alltid lätt, det är mycket att lära sig och vad händer om man känner att tron inte är stark nog? Anna möter Jannika som bestämt sig för att bli muslim.

Program 7 (21.9.2015)
Anna åker till Karlstad och träffar Anna-Lena, som kallar sig medium och säger sig kunna hitta försvunna saker, tala med döda och se vem som kommer runt knuten. Anna-Lena är född i Lappland och fick veta redan när hon var liten att hon hade särskilda gåvor, men vem som helst kan lära sig, menar hon och tar med Anna ut för att öva.