Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Burma vädjar om nödhjälp till översvämningsoffer

Från 2015
Ett barn använder sig av plastflaskor för att ta sig fram i översvämingen i provinsen Sagaing den 3 augusti 2015.
Bildtext Ett barn använder sig av plastflaskor för att ta sig fram i översvämingen i provinsen Sagaing den 3 augusti 2015.
Bild: EPA/LYNN BO BO

Burma vädjar till det internationella samfundet efter hjälp för de drygt 210 000 människor som drabbats av de häftiga monsunregnen den senaste veckan. Burmas regering har också idag medgett att regeringens räddningsinsats varit svag.

- Regeringens svaga insats mot naturkatastrofen har lett till missförstånd gällande evakuering av människor, sade regeringens talesman Ye Htut till en statsägd dagstidning, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Regeringskällor säger att minst 47 människor har omkommit i översvämningarna. Regeringen varnade för att antalet dödsoffer antagligen är högre.

Värst drabbat är provinsen Rakhine, där majoriteten av befolkningen hör till den förföljda rohingya-minoriteten men det är fortfarande oklart exakt hur omfattande förödelsen i området är.

En anonym poliskälla i provinshuvudstaden Rakhine sade till nyhetsbyrån AFP på måndagen att minst 37 personer har dött i Rakhine och dödssiffran väntas stiga.

Förutom Rakhine är också tre övriga provinser nu märkta som naturkatastrofområden av Burmas regering.

FN varnar för matbrist

FN meddelar att 30 000 människor evakuerats, men att det förekommer stora problem på grund av att transportleder drabbats hårt av översvämningarna och elnätet slagits ut på flera ställen. FN varnar också för att översvämningarna kan drabba risskörden i landet hårt.

Den burmesiska regeringens vädjan om hjälp och medgivandet om att räddningsinsatserna lämnat mycket att önska står i kontrast med tiden före 2011 då Burma styrdes av en strikt militärjunta.

Då cyklonen Nargis för sju år sedan skördade 140 000 människoliv i Burma, kritiserades juntan hårt för att undanhålla information om förödelsen från omvärlden och inte ta emot nödhjälp.

Kritik på sociala medier

Även om den burmesiska regeringen haft en aningen öppnare informationslinje än föregångaren har ändå det missnöje burmeser vädrat på sociala medier inte tagits emot väl.

Regeringen har varnat för att alla som sprider, vad regeringen kallar ”falska nyheter i samband med naturkatastrofer i syfte att skrämma människor” kommer att åtalas, rapporterar AFP.

På Burmas presidents officiella Facebookkonto publicerades ett meddelande där det varnas om att brott mot lagen kan leda till böter eller fängelse upp till ett år