Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Misär och hopp på Galleri Zebra

Från 2015
Radio Vega Västnyland: Fotoutställning i Galleri Zebra - Spela upp på Arenan

Tre fotografer från tre helt olika delar av världen förmedlar liv och hopp i en dyster verklighet.

Fotojournalisterna som Fotocentrum Raseborg presenterar på Galleri Zebra i Karis under hela augusti är alla erfarna och internationellt anlitade och också prisbelönta proffs.

Muslimer i Kina

Kanadensaren Kevin Frayer jobbar som bäst för den enorma bildbyrån Getty Images och har ett förflutet som fotochef vid den internationella nyhetsbyrån AP (Associated Press).

Vid AP ansvarade han för fotojournalistiken i områden som Gaza, Jerusalem och New Delhi.

Kevin Frayers bilder i Karis är ett resultat av fotoresor till staden Kashgar i Xinjiang. Xinjiang är en autonom region i nordvästra Kina.

I Kashgar i Xinjiang bor uighurerna. Uighurerna är en etnisk folkgrupp som är muslimer.

Uighurernas kultur, traditioner, liv och vardag påverkas starkt av en värld i snabb förändring.

Bilderna av Kevin Frayer är ett försök att påvisa att olika livssätt kan bestå trots ett yttre tryck, sägs det i en presentation av fotografen och bildserien som nu visas på Zebra.

Sällan goda nyheter från Kashmir

Fotografen Yasin Dar är född och uppvuxen i Kashmir i norra Indien. För gemene man förknippas kanske Kashmir mest med orden konflikter, uppror och krig.
En del kanske tänker på jordbävningen 2005 med epicentrum i den av Pakistan kontrollerade delen av Kashmir.

Också Yasin Dar strävar efter att beskriva livet bakom nyhetsrubrikerna. Han vill visa på allt det goda som finns trots en vardag som präglas av årtionden av våld och konflikter i området.

Yasin Dar jobbar till vardags för Associated Press (AP) och är bosatt i Srinagar som är huvudstad i Indiska Kashmir.

- Jag vill visa för den finländska publiken hur livet ter sig i en region som Kashmir.

- Jag fotograferar de här nyhetsbilderna varje dag men de bilder jag nu har valt ut är den vackra sidan av det dagliga livet, säger Yasin Dar

Drogernas och maffians Scampia

Den tredje fotografen som nu ställer ut på Galleri Zebra är italienaren Fabio Cito. Han är uppvuxen i betongstaden Scampia i Neapel.

Scampia är kort och krasst sagt ett droghelvete på jorden. Arbetslösheten i området liggar på kring 50% och drogmissbrukarna injicerar heroin på öppen gata.

Området styrs av Camorran och en del kallar Scampia för droghandelns huvudstad i Europa.

En stor del av Scampia är grå och i dag också smutsig betong. Området började byggas redan på 60-talet men efter den stora jordbävningen på 80-talet byggdes enorma höghus i rask takt. Husen byggdes för de hemlösa efter jordbävningen.

- Mina bilder visar att det trots all misär och droghandel finns hopp, säger Fabio Cito.

- Medierna och dagspressen förmedlar ett budskap om att det inte finns hopp för människorna i Scampia. Med mitt arbete vill jag visa att det inte är så.

Glad ordförande

Fotocentrum Raseborgs ordförande Katja Juhola har svårt att dölja hur glad hon själv är för att hon har lyckats förverkliga den här utställningen med just de här fotograferna.

- Jag tycker att det är vår uppgift att visa väldigt olika former av fotokonst.

- Och jo, jag är personligen bekant med de här fotograferna och när jag ringde och frågade om de kan tänka sig att komma till Karis i Finland så var alla med på noterna, skrattar Katja Juhola.