Sannäs gård planerades av celebriteter
På sommaren invaderas Sannäs gård utanför Borgå av brudpar, på vintern av konferensgäster. För hundra år sedan var det istället marskalk Mannerheim och Akseli Gallen-Kallela som trivdes i huset ritat av Engel.
Sannäs gård består idag av huvudbyggnaden från år 1836-37, två hotellbyggnader från 1970-talet, Väentupa-byggnaden från 1700-talet som byggts om till konferensutrymmen, bastubyggnader samt en idrottshall och andra byggnader som man kan hålla konferenser i.
Huvudbyggnaden i empirestil är ritad av Carl Ludvig Engel, som också ritat de flesta byggnaderna kring Senatstorget i Helsingfors. Den översta våningen har byggts ut, i början av 1900-talet har man byggt om terrasserna och köket har gjorts om till ett modern restaurangkök, men i övrigt ser huset idag långt ut som Engel planerade det.
Symmetrisk park
Friherre Axel Mellin var den som bad Engel rita ett nytt hem för hans familj. Parken kring huset planerades av Paul Olsson som är mannen bakom Esplanadparken i Helsingfors och parken på presidentens sommarresidens Gullranda.
Parken är mycket symmetrisk och franskinspirerad. På gamla bilder kan man se att det funnits palmer i rabatterna.
– De färggrannaste personligheterna som bott här var nog Gustav Silfverhjelm som gifte sig med Elsa von Born. De var bland annat vänner med marskalk Mannerheim som besökte dem på gården på 1920-talet, berättar Sannäs gårds restaurangchef Lena Magnusson.
Så ofta besökte Mannerheim paret Silfverhjelm att han fick ett eget sovrum. Marskalkkabinettet ligger i södra delen av huset och rummets färger går i blått.
Man vet också att konstnärerna Akseli Gallen-Kallela och Alwar Cavén trivts på gården, liksom operasångaren Aino Ackté. Friherre Silfverhjelm var tvungen att sälja gården år 1927 och därmed tog adelsfamiljens fester slut på gården.

Sannäs gård innehades av ett antal privata ägare under några årtionden tills Företagsledningsinstitutet (LIFIM) köpte det på 1970-talet och gjorde om den till ett utbildningscampus för finska företagsledare. Från och med 1970-talet finns det konferens- och hotellutrymmen på gården.
Trots att Sannäs gård hela tiden är uthyrt för konferenser och bröllop vågar ägarna ändå ha fram både gamla möbler och föremål.
– Tyvärr har mycket av de ursprungliga möblerna från adelstiden försvunnit från huset i och med de privata ägarna som ägde gården i medlet av 1900-talet. Men det som finns kvar vågar vi nog ha framme, berättar restaurangchef Lena Magnusson.
Bland annat en soffa, som med säkerhet fanns i huset redan under Finlands inbördeskrig, står i ett hörn på övre våningen. I soffan gömde paret Silfverhjelm både smycken och mat då de röda kom för att plundra gården. Också en stor tung kristallkrona hänger i gula rummet och har under de senaste åren fått vittna många bröllopsvalser och festtal.
Huvudbyggnaden är ett kulturarv och fasaden får inte förändras. Magnusson säger att ägarna, som är Aalto-universitet sedan år 2010, är måna om att bevara så mycket av det historiska arvet som möjligt.

På Sannäs gård idkar man affärsverksamhet i herrgårdsmiljö
”Östnyländska herrgårdar” är en serie som går i God morgon Östnyland på Radio Vega under sommartisdagar. Den 4.8 stod Sannäs gård i turen att presenteras. På gården har man idkat affärsverksamhet sedan 1970-talet.