Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Läger i matlagningens tecken

Från 2015
Uppdaterad 05.08.2015 14:20.
Antonia Prinsén och Anna Nylund är ledare på dagslägret
Bildtext Antonia Prinsén och Anna Nylund.

Att baka med jäst, steka med stekpanna och hålla koll på ugnen. Det får barnen prova på under dagslägerveckan med ungmartha.

På ungmarthas sommardagsläger i Kristinestad är det full fart. Sex stycken flickor i åldern åtta till nio år har samlats i Kristinestads gymnasiums undervisningskök. Antonia Prinsén och Anna Nylund håller sommarläger i matlagning.

Viktigt att få prova på

Amelia och Tilde fixar äppelplättar
Bildtext Amalia och Minea fixar plättar med äppelsmak.

Under lägret får barnen att tillreda flera olika typer av maträtter så att de får testa på flera matlagningsmetoder.

- Vi kommer att laga soppa och vetedeg. Alla ska få prova baka med jäst, steka med stekpanna och använda ugnen, säger Anna Nylund.

Ung Martha håller sommardagsläger runt om i Finland och i sommar har det hållits läger i Vasa och Karleby.

Maten är lokal

Varorna som används är lokalproducerade och maten är säsongsanpassad.

- Jag och Anna har plockat svamparna som vi använde i svampstuvningen och vi kommer också gå på blåbärsjakt, säger Antonia Prinsén.

På lägret får alla hjälpa till med matlagningen och uppgifterna roterar. Om det inte finns någon matlagningsuppgift så får man sitta och pyssla.

- Jag har varit i köket och skärt gurka och lagat kättbullar. Till det ska vi äta potatismos som Ronja och Tilda har gjort. Senare i dag ska vi laga äppelplättar, säger Minnie Ylikoski.

Minnie Ylikoski och Cassandra Öström på läger
Bildtext Minnie och Cassandra pysslar då de väntar på att köttbullarna ska i ugnen.

Mer än bara matlagning

Förutom att laga mat och kocka så har barnen också fått öva sig på att duka.

Vi har lärt oss att vika servetter. Servetten blev som en ficka och dit satte vi kniv och gaffel, säger Ronja Enlund.

På dasglägret får man diska själv.
Bildtext Ronja och Tilde diskar efter sig. Anna Nylund ger tips hur man ska få allt att rymmas i torkställningen.

Lägret är sysselsättning dagtid

Dagslägret på går mellan klockan 9.30 och 15. Barnen kokar lunch och gör mellanmål varje dag under lägret.

- Vi står inte hela tiden i köket, vi pysslar också och om vädret är bra far vi ut en sväng efter lunchen, säger Nylund.

Dagslägret är ett sätt att sprida kunskap om matlagning.

- Det behöver inte vara svårt att laga mellanmål själv, säger Anna Nylund.