Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Traditionsläger tar oss tillbaka i tiden

Från 2015
Uppdaterad 05.08.2015 13:16.
Barn på traditionsläger på Brage Friluftsmuseum tillsammans med guide Jenny Holm
Bildtext Barn på traditionsläger på Brage Friluftsmuseum i Vasa, tillsammans med Jenny Holm
Bild: Alexandra Häggman

Brage Friluftsmuseum i Vasa pågår denna vecka ett Traditionsläger för barn, där barnen får prova på hur det var att leva förr i tiden, och vilka hantverk och traditioner som folk levde med för över hundra år sedan.

Baka ditt eget bröd

Men vad har egentligen hantverk och traditioner för plats i dagens samhälle? Lägerledaren och läraren Pia Norrgård-Sillanpää säger att fast det ofta talas om folkkultur från forna tider så handlar det ändå i grund och botten om levande, viktiga traditioner som de vill att barnen ska få ta del av på lägret. Och det allra viktigaste är gemenskapen i att göra något tillsammans på riktigt och inte bara via sociala medier. Att arbeta med händerna och förstå varifrån t.ex. maten kommer innan den landar på affärshyllorna.

Pia Norrgård-Sillanpää, lägerledare
Bildtext Pia Norrgård-Sillanpää, lägerledare
Bild: Alexandra Häggman

Tidsresa

Under lägret får barnen också vara med om en tidsresa tillbaka till början av 1900-talet, där de bland annat får träffa ”mormor” i huset och annat folk på gården, som lär dem att kärna smör och baka eget rågbröd.

Mormor är egentligen Inga Skott, veteran bland de så kallade Bragedamerna som frivilligarbetar på Bragegården, och de övriga på gården är också några Bragedamer eller personal utklädda i tidsenliga dräkter. Bland annat Jenny Holm, verksamhetsledare på Brage Friluftsmuseum tog barnen på en guidad tur genom de gamla byggnaderna som numera också fungerar som museum. Faktum är att alla hus på Brage Friluftsgård är ditflyttade från Närpes, där de ursprungligen byggdes i början av 1900-talet.

Inga Skott, Bragedamerna
Bildtext Inga Skott, Bragedamerna
Bild: Alexandra Häggman

Dans, fest och kreativ picknick

Traditionslägret riktar sig till 6-12-åringar, och arrangeras av Tidlös tradition, Föreningen Brage i Vasa, Finlands Svenska Folkdansring och Svenska kulturfonden.
Lägret kulminerar på fredag 7.8 med en avslutningsfest mellan kl. 13.00-14.00 som är öppen för vem som helst. Där kommer bland annat barnen från lägret och Brages Folkdansare att uppträda tillsammans.

Under Konstens Natt i Vasa 6.8.2015 ordnar Brage också en kreativ picknick för barnfamiljer i samarbete med Dialog – ett dramapedagogiskt kollektiv.

I inslaget hörs lägerledare Pia Norrgård-Sillanpää, Brages verksamhetsledare Jenny Holm, Bragedamen Inga Skott, samt några av barnen.

Radiohuset: Traditionsläger för barn på Brage friluftsgård

Programmet är inte längre tillgängligt