Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Enorma dockor invaderar Helsingfors

Från 2015
Konstens natt 2015, jättar
Bildtext Jättedockorna kommer att vandra på Senatstorget på Konstens natt.
Bild: l'Homme debout (c) Cie l'Homme Debout Poitiers

Åttameters jättar kommer att vandra runt på Senatstorget under Konstens natt. Helsingfors- och Esbobor får chansen att själva skapa en av jättedockorna.

I Malmhuset i Helsingfors pysslar både vuxna och barn med pinnar, ståltråd och metallbalkar. De håller på att bygga en jättedocka som ska vandra runt på Senatstorget den 20:e augusti på Konstens natt.

benoit mousserion, Onni Pennanen, Henna Majuri
Bildtext Benoit Mousserion hjälper Onni Pennanen och Henna majuri med att bygga jättedockan.
Bild: Yle/Carina Bruun

Jättehjälp av stadsborna

Mannen bakom projektet, Benoit Mousserion, går runt och inspekterar de olika dockdelarna som börjar ta form. Idén är att helsingforsarna tillsammans med konstnären och hans grupp ska bygga den ena jätten i olika verkstäder runtom i stan.

- På det här sättet är det stadsborna själva som ger jätten liv, säger Mousserion.

Tanken med projektet är att föra samman människor som inte känner varandra från förut.

Maiju Mutanen, Eeti Mutanen, konstens natt 2015, jättar
Bildtext Maiju Mutanen och Eeti Mutanen pillar med pinnar och ståltråd.
Bild: Yle/Carina Bruun

- Det skapas en hel del fördomar och missuppfattningar om folk man inte känner. Genom att samarbeta är man tvungen att kommunicera och hjälpa varandra, förklarar han.

Än så länge en namnlös docka

Jätten som kommer att bli åtta meter hög har ännu inget namn.

- Vi har precis börjat bygga den, så än så länge är den namnlös. Men de människor som bygger jätten kommer att bidra med sina historier och på det sättet får jätten en identitet och ett namn så småningom.

Det är första gången jättarna är utanför Frankrike och Mousserion är nöjd med hur ivrigt och bra helsingforsarna arbetar.

- De klarar av att arbeta självständigt. De behöver knappt någon hjälp av mig eller någon från mitt team, säger Mousserion medan han vinkar till en man som visar upp någonting som ska föreställa en del av en torso.

Dockteater på konstens natt

Den enorma dockan som under två veckors tid byggs i Helsingfors kommer att få en kompis från Frankrike lämpligt till konstens natt. Då vaknar jättarna till liv på Senatstorget.

Men vad som händer med Helsingforsjätten efteråt är ännu oklart.

- Allt är möjligt. Jättedockan kanske stannar här eller så tar vi med den till Frankrike eller något annat land, berättar Mousserion.

Henna Pennane, Benoit Mousserion, konstens natt 2015, jättar
Bildtext Benoit Mousserion kollar att allt sitter rätt.
Bild: Yle/Carina Bruun

Jättarna vaknar till liv på Senatstorget den 20.8 kl.19.00. Dockorna kan byggas i Malmhuset ännu 5.8 fram till klockan 19.00, i Glaspalatset från 6.8 till 9.8, i Stoa från 10.8 till 13.8 och i Emma i Esbo från 14.8 till 15.8.