Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nordiska ungdomsförbund kämpar med nazistiska fördomar

Från 2015
Nordiska flaggor
Bildtext Nordism används i fel sammanhang, anser flera nordiska ungdomsförbund.
Bild: Nordiska Rådet

Flera nordiska ungdomsförbund är oroade över att de förväxlas med nynationalistiska rörelser. Många högerextrema organisationer använder både liknande namn och retorik som de officiella förbunden.

Thorgny Arwidson, föreningen nordens ungdomsförbund
Bildtext Thorgny Arwidson är ordförande för Föreningen Nordens ungdomsförbund. Han kämpar dagligen med fördomar.
Bild: Thorgny Arwidson

”Nordismen får inte kapas av nynationalister”, skriver tre nordiska förbundsordförande i en gemensam insändare som publicerades i Hufvudstadsbladet och Aftonbladet på onsdagen. De är bekymrade över att allmänheten blandar ihop dem med högerextrema nynationalistiska organisationer. Nordism och nordiskt samarbete har blivit känsliga frågor i dag, skriver de.

– Vi ser att våra begrepp och det vi jobbar med missförstås dagligen. När jag åker runt i Sverige och föreläser blir jag ganska ofta kritiserad för att vara rasist eller främlingsfientlig, säger Thorgny Arwidson, ordförande för Föreningen Nordens ungdomsförbund.

Namnen blandas ihop

Arwidson tror att namnförbistringar är en delorsak.

– I Sverige har vi högerradikala Nordisk Ungdom, ett förbund som har en väldigt nazistisk inriktning. Många tror att Föreningen Nordens ungdomsförbund står för samma saker som de.

Många skolor har till exempel stängt sina dörrar för Arwidsons förbund på grund av att de blandar ihop de två organisationerna.

– Det är ett stort problem för oss att skolor inte vågar släppa in oss. Då når vi inte ut till målgruppen med vår information, säger Thorgny Arwidson vid Föreningen Nordens ungdomsförbund.

Starkare högerextrema krafter

Kai Alajoki är president vid Ungdomens nordiska råd.
Bildtext Vi vill inte bli förknippade med rasism, säger Kai Alajoki, president vid Ungdomens nordiska råd.
Bild: Kai Alajoki

Också Kai Alajoki, president vid Ungdomens nordiska råd, uttrycker oro för att de högerextrema krafterna har fått mer fotfäste under de senaste åren.

– De har vuxit sig allt starkare i de nordiska länderna. Det är besvärligt att de använder sig av en retorik som traditionellt har tillhört den nordiska samarbetsrörelsen.

Han hoppas att insändaren ska fungera som en ögonöppnare. Läget är inte lika illa i övriga Norden, men Sverige fungerar som ett varnande exempel och det finns tecken på en liknande utveckling också här hemma.

Nynazisterna i Jyväskylä marscherade med en banderoll där det stod Pohjoisen puolesta – för det nordliga. Det tycker vi redan är ganska oroväckande. Visst vill vi arbeta för det nordiska, men vi gör det på helt andra grunder, säger Alajoki.

Tar avstånd till rasism och nazism

Han poängterar att de offentliga förbunden vill jobba för ett nordiskt samarbete där alla är välkomna, oavsett etnisk, religiös eller kulturell bakgrund.

– Vi gör inte skillnad på människor. Därför vill vi absolut inte bli förknippade med rörelser vars ideologi tar sig uttryck i rasism, hatprat, exkludering eller våld, säger Kai Alajoki, president vid Ungdomens nordiska råd.