Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mejlans sjukhus bannlyser blommor

Från 2015
Bildtext Blombuketter till patienter förpassas till historien vid Mejlans sjukhus.
Bild: Yle/ Ellen Henricson

Blommor är vackra men problematiska, konstaterar man på Mejlans sjukhus och inför blomförbud.

Besökare till patienter på Triangel- och Tornsjukhuset i Mejlans har blivit överraskade när de berövats sina blombuketter redan i sjukhusets kansli.

- När anhöriga och vänner kommer till kansliet med blommor måste vi konstatera att man inte får ta med sig blommor hit. Man får ge dem till patienten när hen skrivits ut istället, säger överskötaren Maarit Virta-Helenius vid HUCS huvud- och halscentrum till Yle Helsinki.

Ökar infektioner

Det är inte av elakhet som sjukhuspersonalen förbjuder gåvor i form av blommor.

- Det har konstaterats att blomvattnet är en källa till infektioner. Också allergier har blivit vanligare på grund av blommor, säger Virta-Helenius,

Då dagens vårdtider har förkortats är blommorna kanske en kvarleva från förr i tiden.

Att ta hand om och slänga bort blommor har hört till personalens uppgift, men de är fullt upptagna med annat.

Virta-Helenius tycker att blomförbudet borde utvidgas också till andra sjukhus.

- Vi borde fundera på den här saken tillsammans med andra överskötare. Då dagens vårdtider har förkortats är blommorna kanske en kvarleva från förr i tiden.

Besöket är viktigast

När blommor än bannlysta måste man hitta på annat att ge bort till patienterna. Virta-Helenius tipsar om plastblommor eller en liten maskot. Om patienten orkar läsa är tidningar bra tidsfördriv. Men själva besöket är givetvis det viktigaste.

- Patienterna gläder sig säkert åt att bekanta kommer för att titta till dem. Jag tror att det räcker. Man behöver inte alltid ta med sig något.

Från sjukhusets sida önskar man att besökarna följer reglerna. Däremot kan man ibland gå med på att flexa med besökstiderna.

- Man ska inte bara dyka upp när som helst, men man kan ringa i förväg och komma överens om de egentliga besökstiderna inte passar. Ibland kan besökarna dock tvingas avlägsna sig från rummet för en stund om vi utför någon åtgärd med de andra patienterna i rummet.

Text: Ulla Malminen
Översättning: Hanna Rundell